Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Interimmer werkt steeds langer voor opdrachtgever

9 oktober 2013 - De duur van een gemiddelde interimopdracht wordt steeds langer. Waar een interim-opdracht in 2010 nog gemiddeld 9,5 maand bedroeg, is deze nu gemiddeld 12,3 maanden. In veertien procent van de gevallen duren opdrachten zelfs langer dan twee jaar.

Zo blijkt uit de tiende editie van de Interim Index van Schaekel & Partners en Nyenrode Business Universiteit. In het onderzoek geven 554 interim professionals en managers hun visie op hoe de markt zich in de tweede helft van 2013 ontwikkelt. Zij zijn gemiddeld tien jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Onderscheid tijdelijk en vast steeds minder zichtbaar
Voor veel organisaties geldt dat nauwelijks nog goed zichtbaar is wie in- en extern is. Opdrachtgevers kiezen vaker voor de persoon, los van de constructie (tijdelijk of vast). "Tijdelijke opdrachten die langer duren hebben gevaar in zich," zo stelt Piet Hein de Sonnaville, partner bij Schaekel & Partners. "Minder scherp naar de output, meer werknemersgedrag en minder focus op de eigen rol van ondernemer". Gevaren voor opdrachtgever en opdrachtnemers dus. Deze steeds duidelijk zichtbaar wordende trend tekent zich in de arbeidsmarkt af. ‘Waar wij altijd de tweedeling zagen tussen vast en interim, ontstaat langzaam maar zeker een hybride vorm van beide. Het geeft individuen en organisaties grote kansen en meer flexibiliteit, maar het adequaat omgaan met deze trend, is een zoektocht voor beide. Vooralsnog zien wij dat heel veel organisaties werken met alle drie de vormen, maar er niet altijd even consequent naar handelen", aldus De Sonnaville.

Tevredenheid over het bestaan als zelfstandige niet conjunctuurgevoelig
Tevredenheid over het bestaan als zelfstandige, zo blijkt uit onze onderzoeken, is niet conjunctuurgevoelig. De leeftijdscategorie 35-44 jaar is het meest tevreden over het zelfstandig ondernemerschap (rapportcijfer 8 versus gemiddeld 7,5). Dit cijfer is constant door de jaren heen, ook toen de crisis zich nog niet openbaarde.
Respondenten die naast het zelfstandig ondernemerschap nog additionele, betaalde activiteiten hebben in de vorm van een vaste baan zijn het minst tevreden over het zelfstandig ondernemerschap. Hun tevredenheid over het zelfstandig ondernemerschap waarderen zij met een rapportcijfer 5,9.
"Begrijpelijk," aldus De Sonnaville. "Het zelfstandig ondernemerschap vergt veel van mensen. U bent werknemer of ZZP’er. Combinaties geven spanningen, klaarblijkelijk".

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.