Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijven moeten meer doen om medewerkers minder te laten zitten

3 oktober 2013 - Mensen die elke dag vele uren zittend doorbrengen, hebben 40 tot 60 procent meer kans om sneller te overlijden in vergelijking met mensen die maar weinig uren per dag zitten. Behalve een negatief effect op de stofwisseling, kan veel en langdurig zitten ook leiden tot pijnklachten in spieren en gewrichten.

Steelcase stelt dat werkgevers de faciliteiten moeten scheppen die minder zitten in de hand werken.
Mensen die gemiddeld meer dan elf uur per dag zitten, hebben 40 tot 60 procent meer kans om sneller te overlijden in vergelijking met mensen die minder dan vier uur per dag zitten. Dit geldt ook voor mensen die dagelijks trouw een half uur sporten. Dit stelde gezondheidsepidemioloog Hidde van der Ploeg onlangs in het NRC. Hij doet zijn uitspraken op basis van verschillende wetenschappelijke studies in Australië, die zowel langlopende bevolkingsstudies als kortere onderzoeken naar stofwisselingsveranderingen bij zitten en bewegen omvatten. Van der Ploeg benadrukt dat het bij meer bewegen en minder zitten om onafhankelijke effecten gaat; de resultaten zijn met andere woorden bij elkaar op te tellen. Meer concreet betekent dit dat iemand die iedere dag een half uur sport, maar zittend werk heeft, dezelfde levensverwachting heeft als iemand die nooit sport, maar minder dan acht uur zit.

Ergonomie
Behalve een negatief effect op de stofwisseling, is teveel zitten ook op een andere manier belastend voor het lichaam. Dit blijkt onder meer uit verschillende studies die werkomgevingsspecialist Steelcase de afgelopen jaren heeft uitgevoerd naar kenniswerkers in relatie tot de werkomgeving. Annemieke Garskamp, Applied Research Consultant bij Steelcase: "Mensen die tijdens hun werk veel en langdurig zitten, ondervinden meer klachten van mechanische aard, zoals de bloedsomloop die afgekneld raakt in de knieholten, irritatie van de gewrichten of een pijnlijke wervelkolom. Uit onze recente posture-studie blijkt dat de kans op klachten alleen maar groter wordt, nu we door de bank genomen steeds langer en zwaarder worden. Vanuit ergonomisch oogpunt pleit Steelcase al jaren voor actiever zitten en regelmatig van houding veranderen. De uitspraken van Van der Ploeg vormen hiertoe een extra argument."

'Mobile worker'
De trend dat steeds meer mensen ‘mobile workers’ worden, is in dit licht bezien dan ook alleen maar positief te noemen. Mobile workers werken niet langer alleen maar op kantoor, maar werken waar zij willen. Zij krijgen dus sowieso al meer lichaamsbeweging wanneer zij van de ene naar de andere werkomgeving gaan. Tegelijkertijd is er nog steeds een hele grote groep kenniswerkers waarvan de werkomgeving zich beperkt tot het kantoor. Maar ook voor hen zijn er verbeterpunten aan te wijzen. Volgens Garskamp kan deze groep mensen klachten deels voorkomen door zelf bewuster met zitten om te gaan: "In plaats van de telefoon te pakken of een mail te sturen naar een collega, kunt u net zo goed even naar zijn of haar bureau lopen."

Welzijn en productiviteit
De grootste winst ontstaat volgens Garskamp echter als ook de werkgever zijn verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van het welzijn van zijn medewerkers en het regelmatig onderbreken van lange aaneengesloten zitperiodes stimuleert: "Steeds meer organisaties omarmen Het Nieuwe Werken en creëren een werkomgeving die voorziet in verschillende werkplekken voor verschillende taken. Als medewerkers kunnen kiezen tussen individuele werkplekken voor concentratietaken, en samenwerkplekken voor meer creatieve werkzaamheden, stimuleert u automatisch dat mensen vaker van hun stoel komen. U krijgt op deze manier ook binnen de muren van het kantoor mobile workers. Ook zie je dat er steeds meer werkgevers faciliteiten scheppen in de vorm van zit-stabureaus en actief zaken als staand vergaderen promoten. Het aantal ‘verantwoordelijke werkgevers’ zal alleen maar verder toenemen,"  volgens Garskamp. "Het is namelijk niet alleen de medewerker, maar ook de werkgever die hier de vruchten van plukt. Want behalve dat gedurende de dag regelmatig van houding veranderen, een gunstig effect heeft op het welzijn van de medewerkers, zal het ook hun productiviteit en de kwaliteit van hun werk ten goede komen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.