Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers zoeken meer draagvlak voor vernieuwing arbeidsvoorwaardenvorming

26 september 2013 - Twee derde van de werkgevers (65 procent) zoekt naar meer draagvlak voor vernieuwing van de arbeidsvoorwaardenvorming. Dit blijkt uit het onderzoek van werkgeversvereniging AWVN ‘Hoe verliepen uw arbeidsvoorwaardenonderhandelingen in 2013’.

Het onderzoek gaat in op het vernieuwende karakter van zowel de inhoud als het proces van arbeidsvoorwaardenvorming. Van de respondenten geeft 55 procent aan dat tijdens de laatste onderhandelingen inderdaad vernieuwende thema’s op tafel lagen. De top drie van vernieuwende onderwerpen wordt gevormd door duurzame inzetbaarheid (73 procent), pensioen (42 procent) en het afbouwen van ontziemaatregelen (38 procent). Over het vernieuwende karakter van de gemaakte afspraken is praktisch een derde van de respondenten (35 procent) matig of niet tevreden.

Anders communiceren
Gevraagd naar het vergroten van draagvlak voor vernieuwing, geeft 65 procent aan op zoek te zijn naar meer draagvlak. Over de manier waarop springt meer, beter, anders communiceren het meest in het oog. Veel respondenten zien mogelijkheden voor verbetering van het onderhandelproces, met name aan het begin: medewerkers betrekken bij de voorbereiding en het benoemen van de centrale thema’s of deze gezamenlijk met onderhandelpartijen verkennen. Ook het aan de medewerkers uitleggen van de dilemma’s en keuzes, waarmee de organisatie worstelt, ziet 39 procent als om het proces van arbeidsvoorwaardenvorming te verbeteren en het draagvlak voor veranderingen onder medewerkers te vergroten.

over het onderzoek
Aan dit onderzoek namen 49 respondenten deel uit alle sectoren. Ruim drie kwart heeft te maken met een (branche-)cao, 21 procent heeft een arbeidsvoorwaardenregeling en drie procent werkt met individuele arbeidsovereenkomsten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.