Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 september 2013
 

MKB flink internationaal actief

 
 

Steeds meer bedrijven zijn internationaal actief. Dit kan via export en import, maar ook door het hebben van buitenlandse vestigingen. Nederland behoort wereldwijd tot de koplopers als het gaat om directe investeringen in het buitenland.

Over investeringen in het buitenland van Nederlandse MKB-bedrijven was tot nu toe weinig bekend. Onderzoeksbureau Panteia/EIM heeft dit nu in samenwerking met het CBS, over de periode 2004-2010 in kaart gebracht. Met gebruik van de microdataset buitenlandse investeringen van het CBS levert dit unieke gegevens op.

Flinke toename investeringen in buitenland
In 2010 hadden in totaal 12.000 MKB-bedrijven (in Nederlands eigendom) investeringen in het buitenland. Dat is een procent van het totale MKB. De buitenlandse investeringen van MKB-bedrijven vertegenwoordigen een waarde van dertien miljard euro in 2010. Het aandeel van het MKB in de totale waarde van de buitenlandse investeringen door het Nederlandse bedrijfsleven in 2010 was bijna twee procent. De waarde van de buitenlandse investeringen door MKB-bedrijven nam tijdens de periode 2004-2010 toe met bijna 50 procent.

Industrie steekt het meeste geld in buitenland
De industrie is de belangrijkste sector als het gaat om de waarde van de investeringen in het buitenland door het MKB in 2010: bijna een derde van de waarde wordt gegenereerd door industriële bedrijven, gevolgd door de groothandel (23 procent) en de zakelijke dienstverlening (21 procent).

Zakelijke dienstverlening meest actief met buitenlandse investeringen
Van de MKB-bedrijven met investeringen in het buitenland was in 2010 ongeveer een kwart afkomstig uit de zakelijke dienstverlening, ruim 20 procent uit de groothandel en vijftien procent uit de industrie. De helft van deze bedrijven zijn microbedrijven, dat wil zeggen heeft minder dan tien werkzame personen in dienst. Dit komt omdat een groot deel van het MKB microbedrijven zijn. Bijna een op de vijf MKB-bedrijven met buitenlandse investeringen heeft twintig tot 50 personen in dienst.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken