Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Palingsector blij met Europees besluit duurzaamheid

17 september 2013 - Vorige week woensdag heeft het Europees parlement besloten over maatregelen om de palingstand in Europa te verbeteren. Stichting DUPAN is blij met de uitkomsten van het debat en het besluit om eind dit jaar nieuwe regels in te voeren.

Visserijbeperking wordt niet langer gezien als de oplossing. Met goed beheerste en gecontroleerde visserij en uitzet van palingen kan sneller een gezonde palingstand worden bereikt.

Palingstand
Het Europees parlement ziet in dat duurzaamheidsmaatregen noodzakelijk zijn om de paling te helpen. Paling is een trekvis die in de oceaan wordt geboren en in de Europese zoete binnenwateren opgroeit. De trek wordt belemmerd door dijken, sluizen en pompen van gemalen en waterkrachtcentrales.
Jonge paling kan voor de afgesloten kusten worden opgevangen De beroepsvisserij wordt ingezet om de miljoenen jonge palingen in het voorjaar uit te zetten in zoet water. Hiermee wordt de palingstand verhoogd. Daarbij is de visserij voor consumptie gehouden aan Europese regelgeving. In het najaar wil volwassen, geslachtsrijpe paling uittrekken naar zee om in de oceaan voor nageslacht te zorgen. In Nederland wordt daarom voor het tweede jaar op rij door beroeps-, en sportvissers samengewerkt om volwassen palingen over de gemalen en de dijken naar zee te brengen.
Volgens het Europees parlement vormen het uitzetten van paling en het oplossen van de barrières de manier om de palingstand snel en duurzaam te herstellen. Ook wil zij een verscherpt toezicht op stroperij en illegale handel in jonge paling (glasaal) naar Azië.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.