Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Aantal faillissementen in bouw stagneert – geen reden tot juichen'

19 augustus 2013 - Er gaan nog steeds relatief veel bouwbedrijven over de kop, maar het aantal faillissementen in de sector lijkt te stagneren. Volgens Bouwend Nederland is dat te danken aan de tijdelijke verlaging van btw op verbouwingen.

In mei en juni gingen nog respectievelijk 137 en 127 bouwbedrijven failliet. In juli was dit aantal 92, bleek uit cijfers van het CBS.

Lager btw-tarief
Sinds 1 maart is het btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel en tuinonderhoud van woningen verlaagd van 21 naar 6 procent. De tijdelijke maatregel heeft een looptijd van één jaar en was onderdeel van het woningmarktakkoord. Vooral het kleinbedrijf profiteert van deze tijdelijke maatregel, zegt Bouwend Nederland tegen NU.nl. Particulieren vroegen in het eerste half jaar elf procent meer offertes aan ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit resulteerde in 6,2 procent meer opdrachten. De gemiddelde omzet steeg bij bouwbedrijven met 3,2 procent.

Geen reden tot juichen
Toch is er volgens de branchevereniging nog geen reden tot juichen. In het eerste halfjaar is immers nog steeds sprake van een toename van het aantal faillissementen ten opzichte van vorig jaar.
Om meer werk in de bouw te creeren zou Bouwend Nederland graag zien dat de overheid de ruim een miljard euro die al is gereserveerd voor bouwprojecten sneller daadwerkelijk investeert.


Bron: Nu.nl Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.