Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
16 december 2010
 

MKB merkt nog niets van lastenverlichting

 
 

Administratieve lasten blijven zwaar drukken op ondernemers. Dit blijkt uit onderzoek van EIM. Slechts acht procent van de MKB-ers heeft daadwerkelijk iets gemerkt van het beleid van het vorige kabinet om de administratieve lasten met een kwart terug te dringen.

Hiermee zijn de verwachtingen van MKB-ers bij lange na niet gehaald. In 2007 had nog 24 procent van de MKB-ers de hoop dat de administratieve lasten in de komende jaren zouden verminderen. Op dit moment verwacht slechts 21 procent van de MKB-ers een afname van de administratieve lasten in de komende jaren. Van de administratieve lasten wordt belastingen als het meest ergerlijk ervaren, gevolgd door administratie in het algemeen. 

Verplichte handelingen
Bijna 78 procent van de MKB-ers ergert zich op enigerlei wijze aan verplichte administratieve handelingen. De verplichte administratieve handelingen in verband met de belasting (21 procent), de administratie in het algemeen (acht procent) en van de strikte controles en toezicht (zeven procent) wekken in 2010 de meeste ergernis op. De verplichtingen rondom milieu en arbo staan in 2010 op de vierde en vijfde plaats. Op de plaatsen zes tot en met tien staan het aanvragen van vergunningen, statistieken/enquêtes, personeelsadministratie, gemeentelijke verplichtingen en de kilometeradministratie. 

Stijgers en dalers
Er zijn enkele opvallende verschillen met de ranglijst van ergernissen in 2007. Sterke dalers zijn de verplichtingen rondom milieu en arbo die in 2007 nog op de eerste plaatsen stonden. Opvallende stijgers in de ergernissenlijst zijn de BTW, de bureaucratie in het algemeen en de sociale regels. Ook zijn er weer enkele nieuwkomers in de lijst van ergernissen. Zo werden de verplichtingen rondom BUMA/STEMRA, toeristenbelasting en afvalregistratie voor het eerst genoemd. De administratieve handelingen rondom subsidies zijn in de ergernissenlijst terug van weggeweest. Dit is mogelijk het gevolg van stimuleringsmaatregelen van de overheid om door middel van subsidieverstrekking de economische recessie te bestrijden.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken