Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
22 juli 2013
 

Online zichtbaarheid het wapen tegen stijgende winkel faillissementen

 
 

Platform Detailhandel voelt zich genoodzaakt de klopjacht te openen op illegale webwinkels. Dit zijn webwinkels die naast hun online activiteiten vaak in stilte ook een fysieke winkel of showroom hebben in omgevingen die volgens het bestemmingsplan niet geschikt zijn voor offline retail.

Volgens BPD worden bestemmingsplannen omzeild wat zorgt voor oneerlijke concurrentie voor conventionele winkels.

Detailhandel of niet?
Interpretatie van de wetgeving blijkt niet eenduidig. De ene gemeente in het zuiden van het land oordeelt dat webhandel op een bedrijventerrein gevoerd mag worden zolang er geen fysieke uitingen zichtbaar zijn (parkeerplaatsen, etalage, enzovoort). Echter, een andere gemeente in het zuiden oordeelt dat een webwinkel wel degelijk onderdeel is van de detailhandel. Op dat moment is het bestemmingsplan onmiddelijk van kracht en mag deze webwinkel niet actief zijn buiten de winkelgebieden.

Verplichte bijdrage
Het lijkt dat BPD actie voert tegen haar eigen leden, omdat alle webwinkels in Nederland een verplichte bijdrage leveren aan het BPD van tenminste 110 euro per jaar. Webwinkeliers houden echter angstvallig hun mond uit angst voor represailles van brancheorganisatie en gemeentes.

Online retail
Door de vele verschillende interpretaties van oude wetgeving en ogenschijnlijk tegengestelde belangen gaan wetgever, lokale overheden en BPD voorbij aan wat er werkelijk aan de hand is in retail: een ontstuitbare opmars van online retail gedreven door een sterk veranderend consumentengedrag.
Door die verandering van consumentengedrag gingen in mei nog een recordaantal van 800 bedrijven en instellingen in de offline retail failliet, in een dalende markt. Dat terwijl online retail in Nederland in 2012 met bijna tien procent groeide tot bijna tien miljard euro.

Offline winkels
Offline retail heeft de uitdaging om óók online aanwezig te zijn. Een online winkel is niet alleen een extra omzetkanaal, maar vooral een orientatie-kanaal dat welhaast het belangrijkste onderdeel is geworden in het aanschaf proces van de consument. De indruk bestaat dat dit een kostbare, complexe exercitie is met lange aanlooptijd. Echter, verschillende leveranciers bieden al langer onderhouds-vriendelijke webwinkels aan op huurbasis vanaf 40 euro per maand, waarmee iedere winkelier binnen 24 uur zijn online strategie kan opstarten. "Online zichtbaarheid is voor de detailhandel juist een kans in plaats van een bedreiging, niet alleen om meer omzet in Nederland te halen, maar ook als springplank naar internationale expansie," aldus CEO Ruud Stelder.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Een bedrijfspand verhuren: hier dient u allemaal rekening mee te houden
Naast het feit dat het verhuren van een bedrijfspand lucratief kan zijn, zit je ook aan een aantal regeltjes vast waar aan gehouden dient te worden.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Creditcard kosten
Een creditcard is voor heel veel mensen onmisbaar. Het brengt een zeker comfort met zich mee waar veel mensen die reizen of online aankopen doen aan gewend zijn geraakt
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken