Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
15 december 2010
 

 
 

Zzp´ers ervaren steeds meer concurrentie van soortgenoten: 36 procent vindt dat de concurrentie toeneemt. Zes procent vindt dat de concurrentie afneemt en 37 procent houdt het erop dat het gelijk blijft. Opvallend: veertien procent heeft geen idee van de concurrentie.Dit blijkt uit onderzoek onder leden van het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel

Netwerk
De meeste zzp´ers (91 procent) komen aan hun opdrachten via hun eigen netwerk. Voor veertien procent zijn bemiddelingsbureaus belangrijk en zo´n zeventien procent werft via advertenties/reclame. Een derde van de respondenten merkt dat grote bedrijven via bemiddelingsbureaus inhuren. 

Kennis en flexibiliteit
Uit de resultaten van COEN, die op 8 december 2010 zijn gepubliceerd, bleek daarnaast dat de helft van de bedrijven in Nederland in de afgelopen twaalf maanden zelfstandigen zonder personeel heeft ingehuurd. In de bouwsector maakte zelfs ruim 80 procent van de bedrijven gebruik van de diensten van zzp’ers. Specifieke kennis en flexibiliteit zijn de belangrijkste reden voor inhuur, zo vind circa een kwart van de opdrachtgevers. In de bouwsector is de belangrijkste reden opvang van pieken en dalen in het productieproces. In deze sector wegen de lagere loonkosten van zzp´ers overigens zwaarder dan bij opdrachtgevers in andere sectoren. 

Starters en zzp´ers
De groep startende ondernemers was de afgelopen jaren telkens groter. Alleen in het jaar 2009 was er een lichte daling van het aantal starters, waarschijnlijk als gevolg van de in 2009 in volle hevigheid losgebarsten economische crisis. In 2010 lijkt de trend vooralsnog weer gekeerd en neemt het aantal starters weer toe. De meeste van deze startende ondernemers gaan als zzp´er aan de slag. Eind november 2010 telt het handelsregister 774.000 zzp´ers. In november bezochten 23000 aspirant ondernemers de landelijke startersdag van de KvK. Het ligt in de lijn der verwachting dat het aantal starters in 2010 met zo´n tien procent zal toenemen ten opzichte van het jaar daarvoor.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken