Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 juni 2013
 

Autobranche: tweede halfjaar autoverkopen beter

 
 

BOVAG en RAI Vereniging verwachten een verbetering van de autoverkoopcijfers voor de tweede helft van dit jaar. Het dealerrendement trekt aan.

Die voorspelling dat de autoverkopen zich herstellen in de tweede helft van 2013 wordt voornamelijk ingegeven door het vertekende beeld van de autoverkopen in 2012, met een forse piek in het eerste halfjaar en een dip in de tweede helft van 2012. Beide ingegeven door fiscale aanpassingen

Vertekend beeld
"In de eerste helft van 2012 hebben we gezien dat particuliere en zakelijke rijders hun aankoop van auto's naar voren trokken vanwege een verscherping van de CO2-grenzen in de BPM en bijtelling per 1 juli van dat jaar. Met name in juni 2012. Die maand was bepalend voor het hele jaar 2012," aldus Olaf de Bruijn, directeur van RAI Vereniging. "Dat geeft een vertekend beeld van de verkopen in de eerste helft van 2013. Want die meet je af aan de zelfde periode een jaar eerder. Dat verklaart dus de grote dalingscijfers. Dit jaar is er geen tussentijdse aanscherping van de CO2-grenzen. Pas 1 januari 2014 worden de grenzen weer aangescherpt en daarom denken wij dat we over de tweede helft van dit jaar betere verkoopcijfers kunnen noteren."

Scherpere CO2-grenzen
"Met name in laatste maanden van 2013 zullen de verkoopcijfers weer aantrekken omdat 1 januari 2014 de CO2-grenzen scherper worden en dus de BPM en de bijtelling hoger. Dat heeft een direct effect op de verkopen van personenauto's, zo weten we al enkele jaren," aldus Koos Burgman, algemeen directeur van de BOVAG. "Neemt niet weg dat we voor het hele jaar 2013 vasthouden aan onze prognose van 410.000 stuks, een daling van achttien procent ten opzichte van 2012. Dat getal geeft aan de sector het niet makkelijk heeft en vooral last heeft van het lage consumentenvertrouwen."

Dealerrendement
Het dealerrendement is in het eerste kwartaal van 2013 weer aangetrokken. Dat blijkt uit de Branchebarometer van BOVAG Autodealers. Werd over heel 2012 nog een dealerrendement van 0,08 procent genoteerd, in Q1 van 2013 is dat rendement weer gestegen naar 0,44 procent. Dat is vooral toe te schrijven aan betere resultaten op gebied van verkoop gebruikt en aftersales (werkplaats) en kostenreducties.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken