Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijfsopvolging groeiende zorg voor MKB

20 juni 2013 - Bedrijfsopvolging is een groeiende zorg voor veel organisaties in Nederland. Vooral binnen het MKB ziet de voorbereiding op de toekomst er slecht uit. Onverwachts vertrek of ziekte van personeel kan een grote impact hebben op de bedrijfsvoering doordat zij een kleiner werknemersbestand hebben voor vervanging.

Het tijdig aanwijzen van de volgende generatie bestuurders die de organisatie kan leiden zorgt voor rust, structuur en continuïteit. Veel MKB’ers schieten echter tekort bij dit cruciale bedrijfsissue. Zorgen over de kosten, verspilde tijd, interne politiek en emotie vormen de grootste struikelblokken. Binnen het MKB is veelal ook een tekort aan financiële middelen om niet-urgente zaken zoals bedrijfsopvolging aan te pakken. Daarbij komt de extra werklast en het gebrek aan personeelsmanagers. 

Geen grote HR-afdeling nodig
Robert van Veggel, Managing Director van Hays Nederland, zegt: "U heeft geen grote HR-afdeling nodig om de uitdaging van bedrijfsopvolging aan te gaan. Het is de verantwoordelijkheid van bestuurders en managers om een aantal basisvragen te beantwoorden zodat de organisatie elke uitdaging aan kan. Ze moeten zich afvragen: Welke rollen zijn cruciaal? Over welke capaciteiten beschikken de mensen op dit moment? Wie zijn de potentiële opvolgers? Hoe zorg ik dat deze mensen klaar zijn om taken over te nemen wanneer het nodig is? 

Ongemakkelijke taak
Overal kan bedrijfsopvolging voelen als een onnodige en ongemakkelijke taak. Bespreekbaar maken is taboe en ondernemers kunnen te kritisch worden richting kandidaat-opvolgers. Het vergt dus lef om het onderwerp op tafel te leggen. Maar het vermijden van deze soms lastige discussie zal alleen maar zorgen voor grotere risico’s naarmate de organisatie groeit. Met dat in het achterhoofd, is het beter om het onderwerp tijdig op de agenda te plaatsen." 

Risico's
Geen aandacht besteden aan bedrijfsopvolging kan grote risico’s hebben voor MKB bedrijven en daarmee voor de Nederlandse economie. Van alle Nederlandse bedrijven valt 99 procent in de MKB-categorie. Zij zijn verantwoordelijk voor 58 procent van de omzet van het bedrijfsleven en 60 procent van de Nederlandse werkgelegenheid. Bedrijfsopvolging is van essentieel belang voor onze economie en maatschappij en daarom moet men emotie niet te vaak de overhand laten hebben boven rationele argumenten.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Frank ten Doeschate

20-06-2013 10:07  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.