Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 augustus 2010
 

Crisis is een zegen voor de bouwbranche

 
 

Ondernemers in het vastgoed die klagen over de huidige crisis moeten zich schamen. Ze hebben onvoldoende geïnnoveerd toen het goed ging in de branche. Dat zegt Rob Keijzer, eigenaar van de website Spacemakers.nl.

Volgens hem heeft de branche het aan zichzelf te wijten dat ze zwaar en langdurig getroffen wordt door de gevolgen van de kredietcrisis. "Het is ruim tien jaar lang uitstekend gegaan in de vastgoedwereld. Daar zijn we met zijn allen lui van geworden. Wie niet vooruit gedacht heeft in de jaren voor de crisis, kampt momenteel met tegenslag en verliezen. De innovators staan er momenteel juist sterk en gezond voor," zegt Keijzer. 

Succesvol tijdens crisis
Zijn stelling wordt ondersteund door bedrijven die ondanks de crisis wel succesvol zijn. Zoals bijvoorbeeld Progam Franchise, een bureau dat startende ondernemers in het vastgoed de 'ballast' van het zelfstandig zijn uit handen neemt. "Wij doen de randverschijnselen, zoals de boekhouding en de automatisering. Daardoor kan de professional direct aan de slag met zijn vak," zegt directeur Dick Vink. "Maar wat minstens zo belangrijk is: we brengen de verschillende franchisers met elkaar in contact. Zo kunnen ze elkaars diensten gebruiken." Vink kwam op het idee op basis van eigen ervaringen als vastgoedconsultant. "Toen ik mijn bureau opstartte viel me op dat ik vooral met randverschijnselen bezig was. Ik kwam in het begin niet aan het echte ondernemen toe. Toen ik de boekhouding en de personeelszaken eenmaal geregeld had leek het me goed om ook anderen deze kennis aan te bieden." 

Innovatie
Een ander bedrijf dat ondanks de crisis innoveert is het bedrijf BUKO, dat op de markt komt met de Hubber, een volledig geïsoleerd 'tuinhuis'. Het bouwwerkje kan vergunningsvrij in elke tuin worden geplaatst. "Of de Hubber nu een succes wordt of niet, het bedrijf laat zien dat het kan innoveren en alleen al hierdoor draagt het product bij aan het succes van de onderneming", zegt Keijzer. 

Andere dienstverlening
Ook het op vastgoed gespecialiseerde advocatenkantoor Corten De Geer roeit tegen de stroom in. Op het dieptepunt van de crisis besloten de beide naamdragers van het kantoor samen een onderneming te starten. In tegenstelling tot de gevestigde orde kozen zij niet voor een kantoor aan de Amsterdamse Zuidas maar in het 'hippe' Amsterdam-Noord. Eigenaar Jeroen Corten "We kiezen voor een andere manier van dienstverlening: laagdrempelig en minder hautain. Dat blijkt erg aan te slaan." Het advocatenkantoor focuste bovendien sterk op het gebied van erfpacht. Daarin bleken ze al snel een specialist te zijn. 

Blijvertjes
Volgens Keijzer dwingt de economische teruggang de vastgoedbranche om te innoveren. "Voor bedrijven die daarin slagen zou de crisis wel eens een zegen kunnen blijken. Wie opstaat tijdens een crisis, is meestal een blijver."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken