Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Steeds meer oudere zzp’ers freelancen noodgedwongen

7 juni 2013 - Het aantal zzp'ers in Nederland is sinds 1996 met 90 procent gegroeid. Toch is het lang niet altijd een bewuste keuze om zelfstandig ondernemer te worden: een op de tien zzp'ers is noodgedwongen als zelfstandige aan de slag gegaan.

50-plussers zijn in vergelijking met 30'ers en 40'ers vaker noodgedwongen zzp'er geworden. Dit hoge percentage lijkt vooral te komen door het grote aantal medewerkers dat door ontslag op straat komt te staan. Dit blijkt uit onderzoek van FastFlex onder 617 zzp’ers. 

Opleiding en ontwikkeling
In dit onderzoek zijn de behoeften en trends rond de werkzaamheden, acquisitie en opdrachtgevers van zzp’ers in kaart gebracht. Op basis van het onderzoek verscheen in samenwerking met ABN AMRO het trendrapport 'De toekomst aan de zzp’er'. Uit dit onderzoek bleek eerder dat zzp’ers meer aandacht besteden aan hun opleiding en ontwikkeling. 68 procent reserveert bijvoorbeeld een persoonlijk budget om een opleiding te financieren. Bovendien blijkt acquisitie het grootste struikelblok te zijn voor zzp’ers, ruim een derde ziet hier echt tegen op. 

Kwetsbare gorep
Clemens Huis in ’t Veld, directeur van FastFlex: "Voor jongeren met een tijdelijk contract is het in deze tijd lastig om hun baan te behouden. Daarnaast vormen oudere werknemers een zeer kwetsbare groep, bijvoorbeeld door de relatief hoge (pensioen)lasten voor werkgevers. De cijfers uit ons onderzoek over het aantal ouderen dat noodgedwongen gaat freelancen, bevestigen dit beeld. Anderzijds kunnen we ook concluderen dat de meeste jongere zzp’ers nog steeds bewust kiezen voor zelfstandigheid en ondernemerschap en ik verwacht dan ook dat het aantal jonge zzp’ers zal blijven groeien."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.