Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Tijdelijke btw verlaging stimulans voor consumenten

21 mei 2013 - Sinds 1 maart dit jaar is de tijdelijke btw-verlaging op renovatie- en onderhoudswerkzaamheden van kracht. Uit onderzoek door USP Marketing Consultancy blijkt dat voor een substantieel deel van de Nederlandse consumenten dit een stimulans is om nu werkzaamheden te laten uitvoeren.

Ook blijkt dat bijna twee op de drie huishoudens bekend met deze maatregel. Het onderzoek is gehouden in opdracht van een collectief van brancheorganisaties bestaande uit Bouwend Nederland, GBO, Hibin, OnderhoudNL-NOA, UNETO-VNI, VHG en AFNL. 

Renovatie, onderhoud en herstel
In het woningmarktakkoord is afgesproken dat het btw-tarief wordt verlaagd op arbeidskosten (van 21 procent naar zes procent) van toepassing op alle renovatie-, onderhoud- en herstelwerkzaamheden in, aan en rond een woning. De regeling geldt tot 1 maart 2014. Onder deze werkzaamheden wordt verstaan: het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning en de aanleg en onderhoud van de tuin (bijvoorbeeld dakkapel, uitbouw, badkamer, keuken, cv-ketel, isolatie, glas/kozijn en zonnepanelen). Ook investeringen in het energiezuinig maken van een woning vallen onder de regeling. Dankzij deze maatregel kunnen consumenten tegen lagere kosten hun woning of tuin verbeteren. 

Bekend met maatregel
Op dit moment is 62 procent van de Nederlandse huishoudens bekend met deze maatregel. Dit percentage ligt logischerwijs hoger bij woningeigenaren (73 procent) dan bij huurders (48 procent). In tegenstelling tot de regeling uit 2010/2011 kunnen beide groepen aanspraak maken op de regeling, hoewel het voor huurders indirect gaat (via de woningcorporatie). Het overgrote deel is bekend geraakt met de maatregel via de landelijke pers (75 procent). Dat het onderwerp leeft is dus duidelijk. Onbekend is echter nog hoeveel mensen gebruik zullen maken van de maatregel en hoeveel effect de maatregel dus écht heeft. 

Maatregel kan bijdragen aan meer investeringen

Uit het onderzoek van USP blijkt verder dat dertien procent van de mensen (achttien procent van de woningeigenaren en zeven procent van de huurders) de afgelopen twee maanden iets aan of rond de woning heeft laten verbouwen/renoveren/onderhouden. Nog eens tien procent is er zeker van en veertien procent overweegt om tot 1 maart 2014 (aflopen van de maatregel) werkzaamheden te laten uitvoeren aan of rond de woning. De meeste werkzaamheden hebben betrekking op schilderwerk, de tuin of de badkamer.
Op de vraag in hoeverre de tijdelijke btw verlaging op arbeidskosten heeft bijgedragen aan de uiteindelijke opdrachtverstrekking, blijkt dat dit wel degelijk invloed heeft. Voor 25 procent van de consumenten (23 procent koop, 27 procent huur) die werkzaamheden hebben laten uitvoeren was de btw-verlaging het benodigde duwtje in de rug.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.