Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Optimisme onder hoteliers neemt toe

1 mei 2013 - De hotelmarkt verwacht wereldwijd betere resultaten dit jaar, blijkt uit de Global Hotel Market Sentiment Survey van Horwath HTL. Ook in Nederland neemt het optimisme, na de tegenvallende resultaten in 2012, weer toe. Dat meldt Zakenreis.nl.

Meer dan de helft van de Nederlandse hoteliers verwacht in 2013 een hogere bezettingsgraad en een hogere omzet te behalen. Vooral het toeristische segment zal naar verwachting dit jaar meer Nederlandse hotels bezoeken. 

Betere resultaten
Aan het onderzoek hebben 238 Nederlandse hoteliers deelgenomen. De ondervraagde hoteliers geven aan dat de resultaten in 2013, ten opzichte van 2012, licht zullen verbeteren. Circa 53 procent van de Nederlandse hoteliers verwacht in 2013 een hogere bezettingsgraad te behalen dan in 2012. Daarvan voorspelt elf procent zelfs dat de stijging meer dan vijf procent zal zijn. Daarnaast verwacht zestien procent van de hoteliers dat de bezettingsgraad gelijk zal blijven, terwijl 31 procent rekening houdt met een daling.
Ten opzichte van de gemiddelde kamerprijs zijn de hoteliers voorzichtiger: hier rekent iets minder dan de helft, 47 procent, op een stijging in 2013. Circa negentien procent verwacht dit jaar de kamerprijzen gelijk te kunnen houden, terwijl 34 procent uitgaat van een lagere kamerprijs. 
Per saldo verwachten de meeste hoteliers dat de omzet in 2013 hoger zal uitkomen dan in 2012. Ruim 54 procent gaat uit van een stijging van de omzet, waarvan elf procent verwacht dat de stijging meer zal bedragen dan vijf procent. Circa vijftien procent verwacht een stabiele omzet in 2013 en 31 procent een omzetdaling.
Opvallend is dat de hoteliers optimistischer zijn over de eigen resultaten in 2013 dan die van de concurrentie. Slechts 40 procent van de hoteliers verwacht dat de lokale hotelmarkt als geheel ook een stijging zal laten zien. 

Toerisme is de motor voor de hotellerie

De Nederlandse hoteliers verwachten dat de hogere bezettingsgraden vooral gerealiseerd zullen worden dankzij een toename van het toeristisch bezoek. Ruim 56 procent verwacht dat het lokale toerisme een positieve invloed zal hebben op de hotelresultaten. Daarnaast verwacht bijna 50 procent een positieve impuls vanuit de wereldwijde economie. Ten opzichte van de Nederlandse economie zijn de hoteliers iets minder optimistisch: 42 procent verwacht hieruit een positieve invloed, terwijl 41 procent het juist houdt op een negatieve invloed. Het negatiefst zijn de hoteliers over de komst van nieuwe hotels in de regio. Maar liefst 72 procent denkt dat dit de resultaten zal drukken. Andere overwegend negatieve invloeden verwachten de hoteliers vanuit de aandelenmarkt (42 procent) en de olieprijzen (44 procent). 

Verwachtingen voor Amsterdam bovengemiddeld

De hoteliers in Amsterdam zijn nog iets optimistischer dan de collega’s in de rest van het land. Van de Amsterdamse hoteliers verwacht 58 procent een stijging in de bezettingsgraad, 45 procent procent een stijging in de gemiddelde kamerprijs en 59 procent een stijging van de omzet. Opvallend is dat de Amsterdamse hoteliers niet alleen een positieve impuls verwachten vanuit het lokale toerisme (58 procent) maar juist ook vanuit de lokale economische ontwikkelingen (65 procent). Dit bevestigt het beeld dat de economische ontwikkelingen in Amsterdam vooruit lopen op de rest van het land. Ook zijn de hoteliers in Amsterdam iets minder huiverig voor de negatieve invloed van nieuwe hotels: 66 procent verwacht hiervan een negatieve invloed, tegen 72 procent landelijk. 

Nederlandse hoteliers iets optimistischer dan Europese collega’s

De index voor het Nederlandse hotelsentiment, dat op basis van de verwachte resultaten kan worden berekend, is gestegen van -26 in de tweede helft van 2012 naar +zes nu. Begin 2012, toen de hotelmarkt nog in de herstelfase zat, was het sentiment nog +negentien.
De Nederlandse hoteliers zijn iets optimistischer dan gemiddeld in Europa. Gemiddeld is het sentiment in Europa ook positief, maar met een score van +vijf zijn de Europese hoteliers duidelijk minder optimistisch dan collega’s in andere werelddelen. Het meest optimistisch zijn de hoteliers in Oceanië, vooral in Australië. Ook in Amerika zijn de hoteliers optimistisch. Voor het eerst sinds de wereldwijde economische crisis begon in 2008, zijn de hoteliers in de Verenigde Staten positief over de ontwikkelingen van zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs en de omzet. Gezien de leidende positie die Amerika historisch gezien heeft in de ontwikkelingen, is dit een positief signaal voor de hoteliers in Nederland en Europa.
Binnen Europa zijn de hoteliers in Ierland het meest optimistisch, gevolgd door de collega’s in Rusland en Duitsland. Het meest pessimistisch zijn de hoteliers in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië. Voor Groot-Brittannië komt het negatieve sentiment vooral voort uit de vergelijking met vorig jaar, toen de Olympische Spelen voor een grote impuls zorgden. Het pessimisme in Italië volgt op de negatieve economische ontwikkelingen: bijna 60 procent verwacht hieruit een negatieve invloed.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.