Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
17 april 2013
 

MKB-ondernemers rekenen op voldoende financiële armslag voor eigen pensioen

 
 

MKB-ondernemers kijken bij hun inkomen na pensionering niet alleen naar het verwachte pensioeninkomen, maar naar hun totale vermogen. Naast de opbouw van een pensioen verwachten veel MKB-ondernemers ook te kunnen beschikken over de waardeontwikkeling van de eigen woning en het overig financieel vermogen.

Bijna tweederde van de MKB-ondernemers denken hierdoor voldoende financiële armslag te hebben om op hun oude dag met pensioen te kunnen gaan. Niet voor alle MKB-ondernemers is de pensioensituatie positief, met name voor ZZP’ers met een laag inkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB).

Waardeontwikkeling woning en overig financieel vermogen
Het in eigen beheer apart zetten van middelen voor de oude dag is een bekende en veel gebruikte vorm van sparen voor na het werkzame leven. Bijna tweederde van de ondernemers verwachten dat zij op hun oude dag naast het opgebouwde pensioen kunnen beschikken over overig financieel vermogen. Daarbij denkt tweederde van de MKB-ondernemers ook de beschikking te hebben over de waardeontwikkeling van de eigen woning. Door de helft van de ondernemers worden de waardeontwikkeling van het bedrijf, het pensioen uit eerdere werkzaamheden en het pensioen of inkomen van de partner meegenomen als andere verwachte inkomensbronnen op de oude dag.

Voldoende pensioen
De leeftijd van 65 jaar zien ondernemers niet meer vanzelfsprekend als de pensioengerechtigde leeftijd. Ongeveer een op de vijf (twintig procent) van de MKB-ondernemers denkt op een leeftijd onder de 65 jaar te stoppen met werken. Bijna een kwart van de MKB-ondernemers (22 procent) denkt pas op een leeftijd van 68 jaar of ouder te stoppen met werken. Daarbij blijkt dat van de MKB-ondernemers die denken langer te blijven werken (tot 68 jaar of ouder) een groter deel verwacht dat het pensioen op de pensioendatum onvoldoende is. Op dit moment denkt bijna tweederde van de MKB-ondernemers dat zij op de gewenste pensioendatum over (ruim) voldoende pensioen kunnen beschikken.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken