Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Wat drijft ondernemers om maatschappelijke vraagstukken op te pakken?

27 maart 2013 - Toenemende maatschappelijke uitdagingen en een terugtredende overheid vergroten de druk op het bedrijfsleven om een positieve bijdrage te leveren aan sociale en milieugerelateerde vraagstukken. Er is echter weinig bekend over de drijfveer van ondernemers om maatschappelijke vraagstukken als startpunt te nemen voor het opzetten van hun bedrijf.

Deze inzichten zijn van belang wanneer men sociaal ondernemerschap wil stimuleren. 

De rol van persoonlijkheid

Dit onderzoek richt zich op sociale ondernemers: ondernemers die een bedrijf beginnen omdat zij kansen zien in sociale of ecologische vraagstukken. Uit het onderzoek blijkt dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken bij sociaal georiënteerde ondernemers dominanter zijn dan bij reguliere ondernemers. Zo zijn sociaal georiënteerde ondernemers pro actiever en meer overtuigd van hun eigen kwaliteiten dan minder sociaal georiënteerde ondernemers. Bovendien blijkt dat vooral de vrouwen en de jongste en de oudste ondernemers de sterkste sociale motivaties hebben. 

De rol van de omgeving

Internationaal gezien blijft Nederland achter bij andere landen voor wat betreft het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken door ondernemers. De variatie tussen landen wordt mede bepaald door het specifieke institutionele karakter van een land. Andere omgevingsfactoren zoals een positief sociaal klimaat waarin men elkaar wil helpen zijn vooral belangrijk in combinatie met persoonlijkheidskenmerken: slechts het creëren van een positief sociaal klimaat is onvoldoende om ondernemers te stimuleren maatschappelijke vraagstukken op te pakken. 

Positief ondernemersklimaat
Interessant vanuit beleidsoogpunt is dat een positief ondernemersklimaat direct van invloed is op de mate van sociaal ondernemerschap. Een mogelijke verklaring is dat personen die een maatschappelijk vraagstuk willen aanpakken zich in een dergelijk klimaat eerder richten tot ondernemerschap dan bijvoorbeeld tot vrijwilligerswerk of liefdadigheid.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.