Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Veel inspiratie voor ondernemers op International Trade Fair

19 maart 2013 - Fietsend de telefoon opladen en water met een smaakje. Hoe bedenk je het? Voor de studentondernemers van USB Cycle uit Groningen en Fruit Figuurtje uit Arnhem een eenvoudige vraag. Zij ontwikkelden deze producten en gingen er afgelopen week mee de boer op tijdens de International Trade Fair (ITF) in Riga (Letland).

Water met een smaakje
De ondernemers achter het Fruit Figuurtje  bedachten een tabletje dat oplost in een glas water en een heerlijke fruitsmaak geeft. Raymond Peters van Fruit Figuurtje: "Deelname aan zo’n internationaal event is absoluut een geweldige ervaring. We hebben nieuwe leuke mensen ontmoet en veel inspiratie opgedaan. Dat motiveert enorm. Je leert ook hoe je mensen benadert om bij je stand te blijven staan. In Nederland is dat toch makkelijker omdat je dezelfde taal spreekt."
Het studentenbedrijf krijgt een vervolg, de ondernemers achter de fruittablet willen verder! Peters: "We gaan het product doorontwikkelen, er zit absoluut potentie in, ook internationaal. Onze ambitie? Bij supermarktketens in de schappen liggen!" Aan de smaak van de limonade wordt een vorm toegekend. Zo heeft de tablet net aardbeiensmaak de vorm van een aardbei en een appeltablet smaakt naar een appel. De tablet bestaat voor meer dan 70 procent uit natuurlijke stoffen. De jonge ondernemers van Fruit Figuurtje studeren aan het Rijn IJsel in Arnhem.

Fietsend telefoon opladen
De andere deelnemer aan de ITF was studentenbedrijf USB Cycle van de Hanzehogeschool Groningen. Zij maakt het mogelijk om fietsend stroom op te wekken, voor bijvoorbeeld het opladen van uw smartphone. De studenten van de Hanzehogeschool in Groningen bedachten en ontwikkelde dit vernufte apparaatje: een USB-aansluiting op een bestaande fietsdynamo. Hiermee kun je al fietsend, duurzaam groene stroom opwekken. Naast het opladen van smartphone kan de usb-aansluiting ook gebruikt worden voor fietsnavigatie, luidsprekers en andere draagbare apparaten waar stroom voor benodigd is.
Beide teams wonnen geen prijzen - de concurrentie was sterk - maar hebben wel een schat aan ervaring opgedaan. Peters: "Dit soort events inspireren enorm, de teamspirit kan niet hoger, we weten nu zeker dat we door willen met ondernemen." 

Springplank naar ondernemerschap
De studenten van USB Cycle en Fruit Figuurtje doen mee aan een ondernemerschapprogramma van stichting Jong Ondernemen, waarbij studenten onder begeleiding een eigen bedrijf oprichten. Volgens Arko Veefkind, directeur a.i. van Jong Ondernemen, is de ITF een spannend moment in het ondernemersjaar. "De studentondernemers zijn al maanden bezig met het opzetten van hun bedrijf en dit is het moment om zich te presenteren aan het (internationale) publiek. De ITF is net als onze landelijke marktdagen een belangrijk onderdeel van het programma, waarin ook de docenten en bedrijfsbegeleiders een prominente rol hebben."

Internationaal
De ITF is een initiatief van Junior Achievement-Young Enterprise, de Europese organisatie waar Jong Ondernemen onderdeel van uitmaakt.
Twee jaar geleden won studentenbedrijf Knetterzeep de overal prijs op de internationale marktdag voor studentenbedrijven. Met hun goede prestaties heeft Knetter nationaal en internationaal veel flessen knetterzeep verkocht en publicitaire aandacht gekregen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.