Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
14 maart 2013
 

Toeslagen zijn bron van klachten, fiscaliseren noodzakelijk

 
 

NOAB-kantoren en hun klanten ondervinden veel problemen bij het aanvragen, wijzigen en verlengen van toeslagen. In recent onderzoek van NOAB (Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen) geeft bijna 80 procent van de respondenten aan tegen moeilijkheden aan te lopen.


Ook onderstreept het onderzoek het jarenlange standpunt van NOAB om toeslagen te fiscaliseren: 90 procent geeft aan hier voorstander van te zijn. 

Resultaten

Uit de overweldigende respons blijkt dat de toeslagen een heet hangijzer zijn in de dagelijkse adviespraktijk. Bijna alle respondenten verzorgen toeslagen voor ondernemers en particuliere klanten. Hiervoor gebruikt 68 procent een fiscaal softwarepakket en 24 procent gebruikt de Toeslagen-website.
De meest genoemde klachten zijn onduidelijke procedures en het niet ontvangen van kopie aanslagen of kopie beschikkingen. Hierdoor weet de intermediair niet wat de basis is van de beschikking en kan deze niet gecontroleerd worden. Ook blijken administratieve fouten bij de Dienst Toeslagen vaak te worden genoemd als oorzaak van een – onterechte – afwijzing of terugvordering. Niet zelden wordt daarbij een verkeerd inkomen gebruikt voor de berekening, terwijl het toetsinkomen wel reeds is vastgesteld in de Aangifte Inkomstenbelasting. De systemen voor de IB-aangifte en toeslagen sluiten blijkbaar niet op elkaar aan. Ten slotte is de lange wachttijd voor de verwerking een doorn in het oog van de intermediairs. 

Fiscaliseren noodzakelijk

NOAB is van mening dat toeslagen moeten worden gefiscaliseerd in de IB-aangifte. Dit wordt bevestigd door bijna 90 procent van de ondervraagden. Door toeslagen op te nemen in de aangifte, kunnen ze correct worden gekoppeld aan het toetsinkomen, waardoor problemen worden voorkomen. Ook ziet NOAB in het fiscaliseren een oplossing voor veel van de overige genoemde problemen.
Op korte termijn bespreekt NOAB de onderzoekresultaten met de koepelorganisaties en de Belastingdienst in een speciaal overleg over de toeslagenproblematiek.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken