Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

In 2017 leert iedereen op jonge leeftijd ondernemen

1 maart 2013 - Als elf-jarige al leren ondernemen? Ja! zegt stichting Jong Ondernemen. Zij wil ondernemerschap in het Nederlandse onderwijs verankeren. De uitdagende programma’s van de stichting helpen daarbij.

Door de recente fusie met stichting BizWorld is het ambitieniveau fors naar boven bijgesteld: in 2017 wil het ‘nieuwe’ Jong Ondernemen alle kinderen en jong volwassenen tussen groep acht en einde studietijd minimaal één keer via Jong Ondernemen de uitdaging van het ondernemerschap laten ervaren. Om dit te bewerkstelligen gaat de stichting marktgerichter werken. Dit blijkt uit haar jaarverslag

Flexibele arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler, er wordt meer van mensen verwacht op het gebied van financiële zelfredzaamheid en loondienst is niet meer vanzelfsprekend. Oud-voorzitter Han de Ruiter (Aegon): "Ondernemers dragen onze economie, vormen het fundament waarop wij met zijn allen bouwen. Maar gek genoeg is het onderwerp ondernemen niet iets dat standaard in het Nederlandse lespakket zit. Jong Ondernemen wil door educatie over ondernemerschap op alle lesniveaus zorgen dat het fundament voor een gezonde economie solide wordt. Het bedrijfsleven kan hier via Jong Ondernemen een actieve maatschappelijke rol in spelen, zo willen we onderwijs en bedrijfsleven verbinden." 

Marktgericht

De ambitie om in 2017 alle jongeren minimaal één keer in hun schoolcarrière met een ondernemerschap programma mee te laten doen is groot. "Daarvoor gebeurt momenteel heel veel," aldus Arko Veefkind, algemeen directeur Jong Ondernemen. Veefkind: "We willen dichter bij de klant (scholen) zitten en zodat we beter ons aanbod kunnen afstemmen op de klantbehoefte. Daarom passen we onder andere de organisatie aan. Bovendien worden we met meer professionals actief in de regio’s en werken nauw samen met de voor ons zo belangrijke vrijwilligers, aan het realiseren van onze doelen. Dat betekent dus verandering, voor de centrale organisatie maar ook voor de regionale organisatie. We gaan een kwaliteitsprogramma opzetten, er moet meer borging van kwaliteit komen, zowel in de programma’s alsmede in de (vrijwilligers)organisatie. De lat ligt hoog, we maken ambitieuze plannen om meer scholen te interesseren voor de programma’s van Jong Ondernemen. Ook komt er dit jaar een nieuwe huisstijl die symbool zal staan voor onze ambities en passie."
Jong Ondernemen en BizWorld bereikten tot op heden al zo’n 35.000 kinderen en jong volwassenen per jaar.

Nieuw bestuur
Eind oktober 2012 maakten de twee stichtingen hun samenwerking wereldkundig. Door de handen ineen te slaan kunnen Jong Ondernemen en BizWorld hun slagkracht vergroten en zo meer kinderen en jongvolwassenen op school kennis laten maken met het ondernemerschap. Samen gaan ze verder onder de naam Jong Ondernemen, BizWorld blijft wel als programma en label voor het primair onderwijs bestaan.
Per 1 januari 2013 is de fusie ook formeel een feit, met de afronding van de notariële formaliteiten droeg oud-bestuursvoorzitter Han de Ruiter de voorzittershamer over aan Hubert Deitmers (Van den Ende & Deitmers). Deitmers was al bestuurslid van BizWorld. Ook Jacqueline Zuidweg, zakenvrouw van het jaar 2012, en Walter Mutsaers (pensioenverzekeraar MN) treden toe tot het nieuwe bestuur. Heleen van Oord (DQ&A) en Thom van Huystee (VNO-NCW) waren al bestuurslid.

Topondernemers aan boord
Dat de doelen van het nieuwe Jong Ondernemen binnen handbereik liggen, blijkt wel uit de medewerking die topondernemers en topmanagers als onder meer Gerrit Zalm (ABN AMRO), Bernard Wientjes (VNO-NCW), Frits Goldschmeding (Randstad), Jan Aalberts (Aalberts Industries) en Joop van den Ende (Joop van den Ende theaterproducties) aan Jong Ondernemen geven. Zij zetten zich in via diverse rollen binnen de Raad van Advies en het Comité van Aanbeveling en zullen in sommige gevallen ook zelf hun ondernemerskennis gaan delen op scholen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.