Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 februari 2013
 

Shopaholics redders van de economie

 
 

Internet blijft de grootste bedreiging voor de fysieke winkel. Het aantal faillissementen nam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2012 met 21,7 procent toe. De retail teloorgang en deze statistische ondersteuning sturen op een sombere situatie.

Maar dit hoeft niet het zo te zijn, want juist voor fysieke winkels ligt er dankzij de opkomst van internet een interessante toekomst in het verschiet. Dat pleit buitengewoon Hoogleraar e-Marketing en auteur Cor Molenaar in zijn nieuwste boek 'Red de winkel!'

Retailwaanzin
Retailwaanzin noemt de e-marketing expert dat. Hij vindt dat winkeliers juist nu de ogen moeten openen voor een vernieuwende aanpak. "Het klassieke businessmodel van winkels moet hiervoor wel op de schop," licht Molenaar verder toe. "Anders komt de klant nooit centraal te staan."

Social funshoppen
Fysieke winkels kunnen een uitstekend concurrentievoordeel behalen als zij internet en technologie als kracht weten in te zetten. Een fysieke winkel biedt nog altijd iets wat een webshop nooit kan bieden; namelijk een tastbare beleving en service in de vorm van aandacht en zintuiglijke prikkels. En dat wordt nog te veel onderschat.
Vooruitstrevende ondernemers denken het gevaar internet te kunnen bezweren door het opzetten van een webshop naast de fysieke winkel. Volgens Molenaar is dat een goede eerste stap, maar is er wel meer nodig. Molenaar: "Mensen houden nog steeds van winkelen, alleen stellen ze andere eisen dan vroeger." Typerend is bijvoorbeeld het geval van de afgelopen Thanksgivingday in de VS. Klanten gingen op pad voor koopjes, gestuurd door social media en speciale apps. Met de smartphone in de hand werden winkels bezocht, en werd er direct gekocht. 

Red de winkel

Molenaar: "Een duidelijker signaal voor de retail in Nederland kon eigenlijk niet gegeven worden. Maak winkelen weer leuk, integreer internet en denk na hoe klanten willen kopen: rationeel of emotioneel. 

Top drie retail tendensen
- Een op de drie shoppingmalls in de VS gaat binnen vijf jaar dicht.
- Vijftien procent van de winkels in de Britse Highstreets sluiten dit jaar nog de deuren. 
- Nederland bouwt steeds meer bij, terwijl er genoeg winkelpanden beschikbaar zijn.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken