Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 februari 2013
 

Grote veranderingen komen van MKB, niet van de multinational

 
 

In ‘Klein is het nieuwe Groot’ en ‘De mens centraal in de nieuwe economie’ uit de Syntens reeks ‘Visie op innovatie’ spelen niet de multinationals de hoofdrol, maar juist het midden- en kleinbedrijf! Dankzij haar veerkracht is het mkb beter in staat structuren los te laten en het beste uit mensen te halen.

De schrijvers, adviseurs Caroline Rijnbeek en Anke Wiersma, komen bij veel bedrijven over de vloer. Zij laten groepen ondernemers zien hoe zij het beste uit hun werknemers kunnen halen. Dat vraagt om discipline en geduld, maar wordt makkelijker als mensen elkaar aanmoedigen om vol te houden. 

Uitdaging om naar de toekomst te kijken
Rijnbeek schrijft in haar eerste boek ‘Klein is het nieuwe Groot’ over groepsbelangen, de menselijke maat en ontwikkeling van talenten. Dit boek, vol voorbeelden uit haar adviespraktijk en eigen, eerlijke bespiegelingen, wordt op Internationale Vrouwendag, 8 maart, gepresenteerd in Het Nut in Beesd. Samen met het boek ‘De mens centraal in de nieuwe economie’ van Anke Wiersma. Wiersma laat de lezer zien hoe de arbeidsmarkt verandert en welke maatschappelijke trends hieraan ten grondslag liggen. Ze daagt de lezer uit naar de toekomst te kijken. Het draait weer om creativiteit, het koesteren van diversiteit, vakmanschap én ondernemerschap, aldus Wiersma. 

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg

Rijnbeek gelooft er heilig in dat we sneller en leuker kunnen werken aan een betere en mooie wereld en dito economie door te leren elkaar complimenten te geven, elkaar aan te moedigen door te gaan met zaken die we goed kunnen en door successen te vieren. En daar zijn we nu net niet goed in, vindt ze. Daarentegen zijn we wel experts geworden in het zien van de fouten en missers die we maken. Kijkend naar de nieuwe generatie kinderen, blijkt dat één op de zes inmiddels een label heeft gekregen: dyslexie, dyscalculie, ADHD en autisme. De focus ligt op wat ze niet goed kunnen. Al deze kinderen krijgen het signaal: je bent niet goed genoeg. Worden het hiermee verantwoordelijke en zelfstandige medemensen? 

Maatschappelijke belangen dienen het doel

Rijnsbeek en Wiersma zitten al jaren in het adviesvak. Ze werken allebei voor Syntens Innovatiecentrum. Ze komen gelukkig maar weinig ondernemers tegen die het puur voor het geld doen. De ondernemers hebben liefde voor hun vak of product en zijn trots op wat ze presteren. Natuurlijk is het maken van winst noodzakelijk om te kunnen groeien en te blijven bestaan, maar niet belangrijker dan het hebben van visie en het creëren van toegevoegde waarde. Ze adviseren ondernemers met klem doel en middel om te draaien. Winst maken is een middel, maatschappelijke belangen dienen het doel. Er zijn veel ondernemers die op deze manier hun bedrijf willen leiden en er is ook al een flink aantal die dit al met succes doet. Vanuit waarden, betrokkenheid en vertrouwen. Het is effectiever en efficiënter en onderzoeken tonen het aan: negentien procent meer omzet en tien procent meer winstgevendheid. Maar nog veel meer geluk en werkplezier.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken