Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 februari 2013
 

Inname spaarlampen door winkels sterk verbeterd

 
 

Steeds meer winkeliers nemen kapotte spaarlampen in voor recycling, bij aankoop van een nieuwe lamp. Tijdens een proef met mysteryshoppers nam zeker 83 procent van de onderzochte winkels de oude lamp in.

Een enorme vooruitgang ten opzichte van de vorige jaren: in 2011 accepteerde nog maar 63 procent van de onderzochte winkels oude lampen, in 2010 was dit slechts 50 procent. Vooral bouwmarkten en warenhuizen scoren goed. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van stichting LightRec. Bouwmarkten, warenhuizen en elektronicazaken komen als beste uit de test: sommige winkelketens namens zelfs bij alle bezoeken (100 procent) lampen aan voor recycling. Opvallend is dat supermarkten dit jaar veel beter presteren, terwijl zij in 2011 nog ver achterbleven bij de bouwmarkten en lampenspeciaalzaken. 

Kennis winkelpersoneel

Het kennisniveau van het winkelpersoneel over de inzameling van lampen laat nog te wensen over. Vaak weet het personeel wel dat de lampen worden opgehaald (66 procent), maar niet wat er vervolgens met deze lampen gebeurt. Veertien procent van de winkelmedewerkers gaf aan dat de lampen door Wecycle - de uitvoeringsorganisatie van LightRec - worden opgehaald. Slechts de helft van het personeel weet dat de lampen na inzameling gerecycled worden. Drie procent van de medewerkers nam de lamp wel aan, maar gooide deze daarna in de vuilnis- of glasbak.
De onderzoekers vroegen het personeel vervolgens welke spaarlamp het beste alternatief is voor een de 60-Watt gloeilamp. Hierop kwamen uiteenlopende adviezen. Winkelmedewerkers adviseerden een spaarlamp te kopen van vijf tot zelfs 60 Watt. 41 procent van het personeel gaf de consument een juist advies hierover (spaarlamp van twaalf tot en met veertien Watt). Dit is een flinke groei ten opzichte van 26 procent vorig jaar. zeven procent van het personeel kon geen advies geven over het juiste wattage. 

Positieve ontwikkeling

Naast het feit dat steeds meer winkeliers aan hun wettelijke verplichting voldoen, zetten ook steeds meer winkelketens - zoals Blokker, Gamma, Hornbach, Mediamarkt en Saturn - in samenwerking met Wecycle inzamelbakken neer voor energiezuinige verlichting. Hierin kunnen consumenten hun oude lampen deponeren, ook als zij geen nieuwe lamp aanschaffen. LightRec is positief over deze ontwikkelingen. "De detailhandel vormt een essentiële schakel als het gaat om het creëren van een gemakkelijk toegankelijk inzamelsysteem voor consumenten," aldus Jeroen Bartels, manager van LightRec. "Als consumenten hun oude lampen gewoon bij de supermarkt in kunnen leveren, is de drempel om dit te doen stukken lager." Toch kan het nóg beter, volgens Bartels."We streven ernaar dat steeds meer winkelketens ook lampen aannemen als er geen nieuwe lamp wordt gekocht. Er valt namelijk een flinke milieuwinst te behalen: energiezuinige verlichting kan voor meer dan 90 procent worden gerecycled."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken