Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Stijging cao-lonen vlakt verder af

12 februari 2013 - De stijging van de cao-lonen vlakt verder af. In januari afgesloten cao’s vertoonden een stijging van 1,36 procent. In december vorig jaar was de stijging nog 1,48 procent terwijl de stijging van de cao-lonen over heel 2012 1,6 procent bedroeg.

Er werden net als in 2012 opvallend veel afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid: in drie van de vier nieuwe cao’s is dat het geval. Een en ander blijkt uit de maandelijkse voortgangsrapportage van AWVN.

Aanhoudende onzekerheid
AWVN schrijft de afvlakking van de loonstijging toe aan de aanhoudende onzekerheid over de economie en de toegenomen (concurrentie-)druk op ondernemingen. "De trend in het cao-overleg loopt altijd achter op die in de economie. De verslechterde en verslechterende economie is onderhand overal voelbaar. Daarbij is er nog steeds geen vooruitzicht op hernieuwde groei," stelt de werkgeversvereniging in een toelichting. 

Aanhoudend realisme
De arbeidsvoorwaardenadviseur verwacht voor het komende jaar ‘aanhoudend realisme’ bij de onderhandelaars van zowel de eigen achterban als die van vakbonden en ondernemingsraden. "Iedereen begrijpt dat stijgende loonkosten funest kunnen zijn voor bedrijven en de problemen alleen maar zullen vergroten." In 2013 lopen 450 cao’s af. Daarnaast moeten nog eens 150 cao’s worden vernieuwd die eigenlijk al in 2012 vernieuwd hadden moeten worden. In de onderhandelingen over al die cao’s gaat het volgens AWVN niet meer automatisch over het verdelen van de toenemende welvaart en over loonsverhogingen, maar over het verdelen van ‘pijn’. 

Constructief meedenken
Tijdens haar arbeidsvoorwaardencongres, voirige week dinsdag in Nijkerk, riep AWVN de vakbonden op tot ‘constructief en creatief meedenken’. Volgens de werkgevers is er ondanks de slechte positie van veel bedrijven en bedrijfstakken heel veel mogelijk voor koopkrachtbehoud door ‘creatief loonbeleid’. AWVN-directeur Arbeidsvoorwaarden Hans van der Steen bepleitte onder meer uitruilvarianten tussen andere arbeidsvoorwaarden en loon. "Door keuzemogelijkheden in arbeidsvoorwaarden krijgen werknemers meer zeggenschap over hun eigen koopkracht. Willen ze die vergroten, dan leveren ze vrije dagen in en ontvangen ze meer geld." Belangrijke andere punten in het overleg van de komende tijd zijn volgens AWVN: pensioenen, duurzame inzetbaarheid en flexibiliteit.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.