Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

‘Sneller lening voor kleine ondernemers’

8 februari 2013 - Winkeliers, startende ondernemingen en andere kleine bedrijven moeten sneller leningen kunnen krijgen. Juist van banken die staatssteun hebben gekregen of die door de Europese Centrale Bank worden geholpen. Dat schrijft het Europees Parlement in een rapport dat dinsdag verscheen.

Maak de financieringsregels voor de meer dan 23 miljoen kleine en middelgrote bedrijven in Europa soepeler, schrijven de Europarlementariërs onder leiding van de Belgische liberale Europarlementariër Philippe De Backer. "Voor zulke ondernemingen is het moeilijker om financiering te krijgen dan voor andere spelers op de markt. Daaraan moet een einde komen." 

Persoonlijk garant staan

Kredietverleners hebben het moeilijk door strengere regels en vragen daarom van ondernemers naast de gewone bankgarantie steeds vaker ook dat ze persoonlijk garant staan. Ook vervroegde aflossing levert problemen op, schrijft De Backer. Soms zijn de totale kosten daarvoor zo hoog dat kleine winkeliers deze niet kunnen betalen. Zo kunnen ze minder hun eigen gang gaan dan ze zouden willen.
Daarom wil De Backer dat crowdfunding gemakkelijker wordt en dat investeerders met durfkapitaal hun geld sneller kunnen overdragen. Bovendien moeten banken die door de overheid zijn gered verplicht worden speciale leningen te verstrekken voor kleine en middelgrote bedrijven.
De Backer vindt verder dat de ministers en de Europese Commissie de administratieve rompslomp moeten wegwerken, door bijvoorbeeld te kijken welke regels voor het MKB overbodig of zelfs tegenstrijdig zijn. 

Wanbetalers
Bovendien moeten wanbetalers nu echt worden aangepakt. Vooral winkeliers hebben, als vaak laatste in een rij van verkopers, last van uitstelgedrag van toeleveranciers.
Er zijn al Europese afspraken gemaakt om hen te helpen, maar volgens De Backer doen de lidstaten te weinig om deze in nationale wetgeving om te zetten. Daarom roept het Europees Parlement de regeringen nog maar eens op er snel voor te zorgen dat bedrijven rente betalen over betalingen die niet binnen 30 dagen worden gedaan. 

Financiële basiskennis

Overigens vindt het Europees Parlement wel dat het MKB te weinig financiële basiskennis heeft. Laat ondernemers zich gemakkelijker bijscholen en informeer hen beter over leningen en de financiële positie van de kredietverstrekkers, adviseert De Backer dan ook.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

11-02-2013 10:30  |  

Helemaal mee eens met De Backer schrijft. Ook banken houden hun handen op de knip terwijl ze in tijden van crisis juist de werkende man moeten ondersteunen en in deze groepen moeten investeren. Als de kleine ondernemer sneller kan lenen, dan zal dit voor veel ondernemers ademruimte betekenen en/of zelfs groei van de onderneming.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.