Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Maak een einde aan nul-urencontracten'

4 februari 2013 - Nul-urencontracten moeten zo snel mogelijk afgeschaft worden. Een brede coalitie van AWVN, de CNV vakcentrale , detacheerders en uitzendbureaus is het daarover eens, zo bleek bij een branchebrede bijeenkomst in het SER-gebouw over de toekomst van de flexibele arbeidsmarkt.

Een nul-uren contract is de minst zekere vorm van werk en geeft flexibel werken een slechte naam, daar waren aanwezigen zoals CNV voorzitter Jaap Smit en Hans van der Steen (AWVN) het over eens. Voor studenten die willen bijverdienen kan volgens hen een nulurencontract prachtig zijn, voor iemand wiens broodwinning het betreft, is het een ongelukkige juridische constructie. 

Verduurzamen flexbranche
Onder de aanwezigen bleek veel steun te zijn voor het 'verduurzamen' van de flexbranche. Gastheer Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) benadrukte dat de regering openstaat voor creatieve suggesties om flexibele arbeid beter te organiseren. Hij benadrukte dat flexwerkers toch ten minste pensioenopbouw en sociale zekerheid zouden moeten hebben. Jaap Smit (CNV): "Uitzendkrachten worden nu soms in een paar dagen tijd op straat gezet. Waar een flexwerker behoefte aan heeft is zicht op continuïteit en mobiliteit. Zodat je verder kunt. Flex is nu te 'flex'." 

Nationaal scholingsfonds

Prof. Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg ziet zulke situaties graag op korte termijn veranderen: "Nederland heeft, mede als gevolg van de crisis, fundamentele vernieuwingen op de arbeidsmarkt nodig. Maar niet alles kan in deze tijd van de werkgevers komen. Een universele oplossing is nodig, een aanvullende basisvoorziening. Ik pleit voor een nationaal scholingsfonds, waarmee de werknemer onafhankelijk van zijn contractvorm toegang heeft tot opleiding ." Hans van der Steen van AWVN wil ook de rafels van de flexmarkt bijknippen. "Daar bedoel ik mee: secundaire arbeidsvoorwaarden ook voor flexwerkers toegankelijk maken en nul-urencontracten afschaffen." 

Concreet vervolg

Volgens Sieto de Leeuw van Randstad moet de discussie nu een concreet vervolg krijgen. "We moeten uit de impasse komen. Samen kunnen we snel een aantal uitwassen aanpakken. Ik denk dan in eerste instantie aan het aanpakken van onbeperkte tijdelijke contracten." Pieter Molijn van detacheerder Meurs & Molijn: "Iedereen is het er wel over eens dat je in flexkrachten moet investeren."

Doorsturen  |  5  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

4-02-2013 09:36  |  

Er zijn ook mensen die bewust kiezen voor een nul-urencontract. Voor deze groep moet je het niet afschaffen.

Marijke V

5-02-2013 05:54  |  

Beste Adriana, dat zijn er maar heel weinig. Waarschijnlijk hebben die nog een andere bron van inkomsten. De meeste mensen met een nuluren contract zijn onzeker over hoeveel werk en du hoeveel inkomsten ze zullen krijgen. Er zijn er dan ook behoorlijk wat, die in de financiele problemen komen. Zeker al ze in het lopende seizoen opeens niet meer zo nodig zijn. Soms worden mensen ook gedwongen om een vasturencontract in te ruilen voor een nulurencontract. Wat ik vrij schandalig vind. Gewoon door als werkgever opeens in zee te gaan met een ander uitzendbureau. Dat kan veel netter en socialer.

Jo Rubberg

15-02-2013 12:16  |  

Iets afschaffen dat niet bestaat? Laten we eens beginnen met het arbeidsrecht toe te passen zoals het moet.
Iedere oproep bij een nul-urencontract is een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Dat zijn er al snel meer dan 3. Daarna nog drie maanden volhouden en het gemiddelde van de afgelopen drie maanden als zijnde vaste uren claimen bij de baas.
Helaas ben je dan niet meer welkom en moet je heel zeker iemand zoeken die aan het einde van de maand voor jou de rekeningen betaald. Wellicht kennen ze bij Payroll Works iemand.

Gert

22-02-2013 13:15  |  

Tja leuk issue.Maar, waarom zijn er dan (kennelijk) zoveel nul-uren contracten? Er is toch ergens vraag/behoefte vandaan gekomen toch? En er zijn toch mensen die kennelijk zo willen werken en misschien wel heel blij zijn dat ze op deze wijze kunnen werken.

Ik kan mij ook voorstellen dat juist in deze tijd iedereen een nul uren contract zou moeten hebben. Misschien zou dat dan een hoop faillissementen schelen.
Dat geneuzel van al die partijen die nu met uitspraken komen dat dit moet en dat dat nu moet zijn 1 te laat en 2 hebben in het verleden niet op zitten letten. Net als onze overheid trouwens. Maar dat is een andere discussie.

Pam

11-03-2013 10:57  |  

Al vele vele jaren geleden speelde deze discussie en ik - als HRM-er - kreeg allerlei mensen voor me die perse op 0-uren basis wilden blijven werken. Er waren er maar weinigen die vaste uren wilden (docenten in opleiding voor gezondheidszorg, zorg voor verstandleijk gehandicapten etc.).
Inmiddels doe ik andere dingen op een andere plaats (Cariben) en ikzelf geef de voorkeur aan volkomen flexibiliteit, echter nu ben ik wat je denk in Nl zou noemen een ZZP-er. Dat is die keus voor vrijheid.Blijft wellicht dat wie geen vastigheid wil misschien ook maar heel weinig uren wil en ik weet niet of de ZZP constructie daar geschikt voor is.
Met Gert deel ik de opvatting (door eigen ervaring) dat het heel erg goed is om helemaal op jezelf aangewezen te zijn, zonder enig vangnet of steun van ''recht op afhankelijkheid''. Het is even wennen maar het heeft mij heel veel goed gedaan en ik kan het = in principe - iedereen aanraden! Alleen voor gehandicapten etc. moeten we op een verantwoorde manier blijven zorgen, waarbij de verantwoordelijkheid toch zoveel mogelijk moet blijven bij betrokkene.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.