Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 januari 2013
 

’Bedrijven accepteren datalekken en onderschatten risico op boetes’

 
 

In aanloop op de European Privacy and Data Protection Day vandaag, onthulde onderzoek van Iron Mountain dat meer dan de helft van de Europese bedrijven ervan uit gaan dat gegevensverlies optreedt.

Het informatieopslag- en managementbedrijf ontdekte dat het merendeel van de bedrijven niet voorbereid is op de grote verantwoordelijkheid die de Europese Unie vereist om informatie van de burger beter te beschermen.

1.000.000 euro boete
Verleden jaar heeft de Europese Commissie een concept-wetsvoorstel gepubliceerd inzake gegevens-bescherming. Die bevat boeteclausules tot maximaal een miljoen euro of twee procent van de jaaromzet, in geval van een gegevenslek en privacy-problemen. Deze op handen zijnde sancties hebben weinig effect gehad op de meeste bedrijven. Tweederde (65,1 procent) van de respondenten in het Iron Mountain-onderzoek, stelt dat de dreigende boetes weinig invloed hebben op het informatiebeleid van hun bedrijf om gevoelige gegevens te beschermen. 

Voorkomen of verzekeren?

Desondanks hebben drie van de vier respondenten (76 procent) zich inmiddels verzekerd tegen de financiële gevolgen van een datalek bij hun bedrijf, of zij onderzoeken de mogelijkheden daar toe.
Christian Toon, Head of Information Risk bij Iron Mountain, zegt: "De helft van de Europese organisaties ziet gegevensverliezen als onvermijdelijk. Dat is een zorgwekkend cijfer. Het laat zien dat bedrijven van elke omvang, nalaten de benodigde stappen te nemen om hun informatie te beschermen. Het lijkt erop dat veel bedrijven zich liever verzekeren tegen de kosten van een datalek, dan dat ze stappen ondernemen om die te voorkomen." 

Corporate Information Responsibility

De mogelijke gevolgen van een datalek zijn groot. Schade ontstaat door boetes, verlies van waardevolle gegevens, concurrentienadelen en reputatieschade.
"De schade kan enorm zijn, terwijl bedrijven zich relatief eenvoudig tegen dataverlies kunnen beschermen en de eventuele gevolgen goed kunnen inperken," zegt Christian Toon. "Het gaat erom de risico’s die bedrijven lopen met zowel hun papieren documenten als hun digitale gegevens inzichtelijk te maken; het beheer te organiseren; en een bedrijfscultuur te kweken waarin informatieverantwoordelijkheid, oftewel 'Corporate Information Responsibility' een levend begrip is. Aan de ene kant gaat het om organisatie, aan de andere kant om een cultuur van verantwoordelijkheid."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Verschilt de iPhone 12 van zijn voorgangers?
Apple heeft haar nieuwe paradepaardje, de iPhone 12, gepresenteerd aan het grote publiek!
Zo vind je een geschikt kantoor in Amsterdam
Het is niet altijd even simpel om een geschikt kantoor in Amsterdam te vinden. Je wilt natuurlijk een kantoorruimte die bij je bedrijf past en aan een aantal eisen voldoet.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken