Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Handel met VK draagt het meest bij aan Nederlandse economie

25 januari 2013 - De handel met het Verenigd Koninkrijk levert per saldo voor de Nederlandse economie de meeste toegevoegde waarde op. Daarnaast blijkt dat de totale Nederlandse export uiteindelijk voor 66,1 procent bestaat uit in Nederland geproduceerde toegevoegde waarde.

Deze toegevoegde waarde bestaat onder meer de lonen van werknemers van exporterende bedrijven en hun toeleveranciers en de winst van deze bedrijven. Deze conclusies volgen uit een analyse van ING Economisch Bureau van afgelopen week voor het eerst gepubliceerde nieuw ontwikkelde handelsindicatoren van de OECD en de WTO. 

Uitzondering
Nederland is hiermee een uitzondering op veel andere Europese landen, de Verenigde Staten en Japan, waar vaak een veel groter deel van de uitvoer uit lokaal geproduceerde toegevoegde waarde bestaat. Bij de VS en Japan bijvoorbeeld ligt dit cijfer rond 90 procent. Dit is te verklaren door het zeer grote aandeel wederuitvoer in de Nederlandse handel, die relatief maar weinig waarde in Nederland toevoegt. 

Toegevoegde waarde
Als we de Nederlandse handelsbalans vanuit het perspectief van toegevoegde waarde bekijken, verandert het totaal van het handelsoverschot niet, maar wel de geografische verdeling ervan. Het Verenigd Koninkrijk is dan het land waarmee we de meest positieve handelsbalans hebben, omdat de toegevoegde waarde nauwelijks afwijkt van de ‘bruto’ handelsbalans. Het overschot met landen als Duitsland en België is vanuit dit nieuwe perspectief veel kleiner: veel van wat we naar deze landen exporteren is wederuitvoer. Het tekort op de handelsbalans met China is vanuit dit perspectief juist meer dan de helft kleiner dan traditioneel wordt berekend, omdat veel producten die we uit China importeren op hun beurt weer voor een belangrijk bestaan uit van elders geïmporteerde onderdelen. De importen uit China moeten daarmee niet worden toebedeeld aan het tekort met China, maar juist aan de landen waar deze geïmporteerde componenten vandaan komen. 

Dienstensector
Tenslotte maken de nieuwe cijfers van de OECD en WTO ook voor het eerst het belang van de dienstensector in export inzichtelijk. Wanneer we kijken naar de uitvoer vanuit het perspectief van toegevoegde waarde, komt uiteindelijk bijna de helft (47 procent) van de uitgevoerde toegevoegde waarde in de export uiteindelijk voor rekening van de dienstensector. Deze zeer grote rol van diensten is grotendeels indirect: diensten-ondernemingen die toeleveren aan exporteurs.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.