Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vijf misvattingen bij de aankoop van hardware

21 december 2012 - Volgens brancheverenigingen zal de verkoop van pc's, notebooks en tablets dit jaar substantieel groeien. De ervaring leert dat zowel particulieren als bedrijven in de twee laatste maanden van het jaar gemiddeld bijna twee keer zoveel uitgeven aan hardware als in andere maanden.

Keuze genoeg, zowel in merken als in prijs en kwaliteit. Maar welk product biedt daadwerkelijk de langste levensduur en de minste hoeveelheid technische problemen? Attingo zet de vijf veel gemaakte misverstanden op een rijtje.

Misvatting 1: Hoge kwaliteit bij duurdere harde schijven
Kwaliteit heeft zijn prijs. Maar de algemene veronderstelling over het prijsniveau en de levensduur klopt niet altijd bij harde schijven. Voor een deel treden bij duurdere harde schijven evenveel foutpercentages op. "Het lastige is dat de gebruiker de factoren die daar debet aan zijn, niet kan 'zien'," vertelt Robbert Brans, bedrijfsleider bij Attingo in Nederland. "Daarbij kan het gaan om constructiefouten of fouten tijdens transport en opslag. Daarnaast kunnen kou, hitte en trillingen leiden tot het falen van harde schijven."

Misvatting 2: De zekerheid van Solid State Drives (SSD's)
De dalende prijzen van Solid State Drives (SSD's) zijn verleidelijk bij het doen van kerstaankopen. Maar ook SSD's zijn gevoelig voor fouten. Het is een feit dat SSD's in vergelijking met mechanische harde schijven beter bestand zijn tegen trillingen, warmte en koude, maar ook dit opslagmedium is niet ongevoelig voor fouten. Brans: "In ons laboratorium komen nog regelmatig kinderziektes van dit product aan het licht. Dat is frustrerend voor de klant, want de datarecovery van SSD's is duurder dan voor harde schijven. Ook is het reconstrueren van data die op een SSD staat, vaak moeilijker dan data op een harddisk. Soms is dataherstel zelfs geheel onmogelijk."

Misvatting 3: Garantie-uitbreiding ook voor datarecovery
Fabrikanten bieden garantie op hardware, maar niet op data die de gebruiker op opslagmedia heeft staan. "Een wijdverspreide misvatting is dat fabrikanten ook de kosten van datarecovery voor hun rekening nemen wanneer er een keer iets misgaat. Gebruikers moeten zich er van bewust zijn dat zij die kosten zelf moeten betalen. Het is daarom verstandig regelmatig een back-up van de bestanden te maken," aldus Brans.

Misvatting 4: NAS heeft geen back-up nodig
NAS (Network Attached Storage) wordt alom gezien als een veilig medium voor documenten, foto's, films en muziek. Maar NAS-systemen kunnen net zo snel kapot gaan als gewone harde schijven. Brans: "Vaak blijven de beschadigingen van de eerste schijf onopgemerkt, omdat het apparaat bijvoorbeeld in een meterkast of zolderruimte staat en knipperende waarschuwingssignalen wordt genegeerd." Ook bij NAS is het daarom aan te raden om een back-up te maken.

Misvatting 5: Oude hardware (ver)kopen op veilingsites is veilig
Het (ver)kopen van oude nog goed werkende hardware op veilingsites zoals Marktplaats of eBay kan heel lucratief zijn, maar is niet zonder risico's. Voor een leek is het onmogelijk om de data die daarop zijn opgeslagen zo te wissen, dat er niets meer is terug te halen. Formatteren is niet genoeg. Zelfs met gecertificeerde programma's kunnen gegevens die gewist zijn nog achterblijven. Ook volledig overschrijven is niet voldoende. "Correct verwijdering is alleen mogelijk met professionele procedures," legt Brans uit.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.