Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkkostenregeling onwerkbaar voor MKB

17 december 2012 - NOAB-kantoren vinden dat de Werkkostenregeling (WKR) onwerkbaar is voor het MKB. In een recent onderzoek geeft 88 procent aan dat de WKR niet past bij het midden- en kleinbedrijf en dat er teveel nadelen kleven aan de invoering.

In de praktijk merken NOAB-leden dat de WKR niet te verkopen is aan MKB-klanten. Ook de complexiteit en de beperkte vrije ruimte worden vaak genoemd als obstakel voor het MKB. 

Meer administratie
Van de kantoren die het onderzoek invulden vindt 90 procent de WKR geen goede vervanging voor het oude systeem. De regeling is onduidelijk en zorgt voor meer administratieve handelingen en meer kosten. Daarnaast vindt 64 procent de oude regelingen beter en ruim een kwart ziet liever een compleet andere oplossing.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 64 procent van de NOAB-kantoren klanten hebben die de WKR al gebruiken. Echter, bij 87 procent van de kantoren is dat slechts een klein deel van het totale klantenbestand. Van de respondenten adviseert 78 procent de klant zelden of nooit om de WKR (nu al) in te voeren.
De overgrote meerderheid van 88 procent vindt dat de WKR niet bij het MKB past. Evenzoveel kantoren vinden dat de vrije ruimte onvoldoende is voor hun klanten en de eindheffing van 80 procent wordt door 85 procent bestempeld als 'te hoog'. 

Eenvoudiger alternatief
NOAB is betrokken bij de evaluatie van de WKR en is met diverse partijen in gesprek over de invoering van de regeling. Dit onderzoek geeft een duidelijk signaal. NOAB is graag bereid mee te denken over een eenvoudiger alternatief dat past bij het MKB, maar is van mening dat de Werkkostenregeling in de huidige vorm onwerkbaar is voor het MKB.

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

wim

17-12-2012 11:33  |  

Waarom verbaast dit niet?
Omdat het weer bureaucratische molloggen zijn uit Haagse ambtelijke torens.
Zo van; ''...in de praktijk? Hoezo praktijk? Wij hier bepalen de praktijk en dan heb je er maar mee te werken!''. Over naar de orde van de dag.

Adriana van Schalken...

17-12-2012 20:29  |  

Gelukkig kan je tot 2014 kiezen of men de werkkostenregeling wilt toepassen of niet. Maar dat zegt nog niets met dat het, voor kleine MKB'ers, onwerkbaar is. Een geluk is dat er genoeg MKB'ers zijn die de keus hebben gemaakt om dit uit handen te geven aan experts zoals NOAB-kantoren of payroll bedrijven.


Wilma

18-12-2012 16:51  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.