Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ZZP'er geeft persoonlijk kerstcadeau aan select gezelschap

14 december 2012 - Van de zelfstandig professionals bezuinigt 81,6 procent dit jaar bij het uitdelen van kerstgeschenken aan zijn of haar zakelijke relaties. Dit blijkt uit een enquête van HeadFirst onder 273 zzp’ers.

Op de vraag ‘Verwacht u dit jaar minder uit te geven aan kerstgeschenken dan in 2011?’ antwoordde het overgrote deel bevestigend. Bijna de helft van alle zelfstandig professionals deelt dit jaar kerstgeschenken uit. Hiervan denkt 86,5 procent van de respondenten met name aan huidige en potentiële opdrachtgevers. "Kerstgeschenken uitdelen is voor zelfstandig ondernemers een handige manier om weer op de radar van een potentiële opdrachtgever te komen. Intensief relaties onderhouden is nu eenmaal een voorwaarde om aan nieuwe opdrachten te komen," aldus Rick Kruiswijk, algemeen directeur van HeadFirst. 

Persoonlijk cadeau
Wijn, boeken en kerstpakketten zijn traditiegetrouw populaire kerstgeschenken. Dit jaar kiezen opvallend veel zzp’ers voor een persoonlijk cadeau. Ruim 40 procent voorziet zakelijke relaties van een ‘cadeau op maat’. Een mooie fles wijn doet het met 47,4 procent echter nog altijd het beste, tegenover slechts 7,9 procent boeken of kerstpakketten. 

Zzp’er kiest voor select gezelschap

Ruim 60 procent van de zelfstandig ondernemers geeft aan maximaal vijf relaties een kerstgeschenk. Slechts een klein percentage biedt hun hele netwerk iets aan. 

Veel zzp’ers worden overgeslagen

Twee van de drie zelfstandig ondernemers verwacht geen enkel kerstgeschenk te ontvangen. Slechts 27,6 procent verwacht een kerstgeschenk van de opdrachtgever. De verwachting dat men iets van z’n intermediair krijgt is eveneens klein. Van collega zzp’ers verwacht men al helemaal niets (1,1 procent). 

Alle conclusies uit de enquête van HeadFirst zijn gepresenteerd in deze infographic.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.