Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Dieptepunt bouwsector nog niet bereikt

11 december 2012 - Voor de bouwsector is op de korte termijn stimulerende actie noodzakelijk. De neergang zet zich nu versneld door en dat heeft grote gevolgen voor de werkgelegenheid en economische groei in Nederland.

Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Monitor Bouwketen, waarin de meest actuele gegevens verwerkt zijn van 1.500 bedrijven uit zes deelbranches in de breedte van de bouwsector. Uit de Monitor blijkt dat de orderportefeuille over de gehele linie terugloopt: architectenbureaus, ingenieursbureaus, bouwbedrijven, schilders- en onderhoudsbedrijven, installatiebedrijven en bouwmaterialenhandel. De bedrijven hebben steeds minder werk op voorraad. Hierdoor komt ook de werkgelegenheid ernstig onder druk te staan. 

Dieptepunt nog niet bereikt
Het dieptepunt in de neergaande trend is nog niet bereikt. Bij de architecten, die traditioneel vooraan in het bouwproces zitten, is namelijk nog geen verbetering te zien. Dit betekent dat ook de andere schakels binnen de keten op korte termijn niet op verbetering van de markt hoeven te rekenen. Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers in de bouwketen onverminderd pessimistisch zijn over de toekomstige ontwikkelingen. Gemiddeld gezien verwachten de meeste bedrijven een afname van de omzet en verwacht ongeveer een derde het personeelsbestand te moeten verkleinen. 

Bedrijfsvoering

De problemen in de bouwketen en de economische crisis leiden ertoe dat ongeveer de helft van de bedrijven financiële belemmeringen ondervindt. Dit is het meest het geval bij installatiebedrijven en architectenbureaus. De meeste problemen worden ondervonden bij het verkrijgen van bancaire kredieten of leningen en het betaald krijgen door debiteuren.
Gebrek aan financiën leidt vervolgens in iets minder dan de helft van de bedrijven tot problemen in de bedrijfsvoering. Het heeft vooral gevolgen in de reguliere exploitatie. Met name in de bouwmaterialenhandel leidt het ook tot problemen bij het doen van investeringen.
Als gevolg van de crisis zien ondernemers zich genoopt tot veranderingen in hun bedrijfsvoering. Bedrijven in de bouwketen zetten vooral in op scherpere prijsconcurrentie en kostenreductie. 

Maak financiering mogelijk

Met de nieuwste Monitor Bouwketen roepen de brancheverenigingen van de bouwsector het kabinet op om de onzekerheid op de woningmarkt te verminderen. Daarbij vragen ze specifieke aandacht voor het verbeteren van de financieringsmogelijkheden van koopstarters en voor verduurzaming van de gebouwde omgeving.
Zoals het Economisch Instituut voor de Bouw al stelde in haar rapport 'Verwachtingen voor de bouwproductie na het regeerakkoord', wordt het jonge starters nu juist moeilijker gemaakt om een hypotheek te krijgen, aangezien banken geen rekening meer mogen houden met hun toekomstige inkomstenstijging. Deze maatregel moet worden gecompenseerd. Daarnaast is het belangrijk dat de overheid gezonde concurrentie tussen hypotheekaanbieders bevordert en dat zij pensioenfondsen faciliteert en stimuleert om kapitaal te verstrekken voor de hypotheekmarkt. Dit kan leiden tot een rentedaling en meer financiering voor de koopmarkt. Cencobouw is dan ook blij met de verkennende opdracht die bankier Veldhuizen onlangs van minister Blok kreeg.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.