Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Woningnieuwbouw richting 40. 000 in komende jaren

10 december 2012 - BouwKennis verwacht dat het aantal gereedgemelde nieuwbouwwoningen in 2012 uit zal komen op 48.000. In 2013 en 2014 loopt het aantal gereedmeldingen terug naar respectievelijk 42.000 en 41.000. Vooral de productie voor 2014 is met veel onzekerheid omgeven door de woningmarktplannen in het nieuwe regeerakkoord.

Dit blijkt uit de jongste prognoses voor de woningnieuwbouw van BouwKennis. Het kabinet-Rutte 2 heeft gekozen voor een ingrijpende, maar integrale aanpak van de woningmarkt. In de kern krijgt de koopmarkt een stapsgewijze inperking van de hypotheekrente voor de kiezen, terwijl de huurmarkt fors wordt geliberaliseerd. Dat leidt op de korte termijn tot een aderlading voor de bouw, maar op de langere termijn zorgt het voor een efficiëntere woningmarkt. Vooralsnog ligt de grootste onzekerheid voor de bouwproductie in het jaar 2014 en daarna. Er zijn steeds meer woningcorporaties die aangeven nieuwe bouwplannen in de ijskast stoppen. BouwKennis verwacht dat in 2013 er geen of nauwelijks effect van het nieuwe beleid uitgaat op de bouwproductie. 

Huurwoningen
In de periode na 2014 kan de productie van huurwoningen wel eens serieus in gevaar komen, mits de kabinetsplannen doorgaan zoals deze er nu liggen. Alles staat of valt bij het bezweren van de onrust die er bij veel corporaties leeft. Dat kan door de scherpe randjes van het beleid te halen, bijvoorbeeld door maatwerk te leveren in het beleid. De politiek is dus wederom aan zet.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.