Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 november 2012
 

Snelle groei en meer krimp van Nederlandse bedrijven

 
 

Bijna een derde van de ondernemingen met tien of meer werknemers) in Nederland is in de periode 2007-2010 gegroeid qua werkgelegenheid. Een kwart van de bedrijven is aan te merken als een sterke groeier (snelgroeiend bedrijf of subtopper), met een werkgelegenheidsgroei van vijftien procent of meer in deze periode.

Daar staat tegenover dat in bijna 60 procent van de ondernemingen de werkgelegenheid in de genoemde periode is afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM

Werkgelegenheidsgroei in Nederland relatief laag

In vergelijking met andere West-Europese landen is het aandeel bedrijven met groeiende werkgelegenheid in Nederland met 32 procent relatief laag. In de andere landen ligt dit percentage tussen de 42 en 54 procent. Nederland scoort het hoogst met het aandeel snelgroeiende bedrijven (zeven procent). Dit zijn bedrijven met een werkgelegenheidsgroei van 72,8 procent of meer in drie jaar. Met een aandeel van achttien procent is het aandeel subtoppers (werkgelegenheidsgroei in drie jaar tussen vijftien en 72,8 procent) in Nederland iets lager dan dat in de ‘benchmarklanden’. België en het Verenigd Koninkrijk kennen het hoogste aandeel subtoppers. Het aandeel stabiele of krimpende bedrijven in Nederland is relatief hoog ten opzichte van andere West-Europese landen. 

Snelle groei in Nederland vooral in de sector diensten

In Nederland zijn naar verhouding de meeste snelle groeiers te vinden in de sector diensten (vervoer en diensten), met tien procent van alle bedrijven binnen deze sector. In de sector nijverheid (industrie, energie en bouw) zijn naar verhouding weinig snelle groeiers. In deze sector zijn juist veel bedrijven met een afname van de werkgelegenheid. Net als in Nederland is ook in de andere landen het aandeel snelle groeiers binnen de sector diensten het hoogst en die in de sector nijverheid het laagst. 

Kwart bedrijven in topsectoren zijn sterke groeiers

Een kwart van de bedrijven in de topsectoren in Nederland is aan te merken als sterke groeier. Ook is in bijna 60 procent van de bedrijven de werkgelegenheid in de periode 2007-2010 afgenomen. In de Tuinbouw ligt het aandeel snelle groeiers het hoogst (acht procent) en in Water en de Life Science met respectievelijk drie en vier procent het laagst. Hier staat echter wel tegenover dat het totale aantal groeiende bedrijven in de sector Life Science het hoogst is van alle topsectoren. Het aandeel krimpende bedrijven is het hoogst in de sectoren Logistiek en Creatieve industrie, beide 65 procent.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken