Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 november 2012
 

SafetyFlyer.nl helpt mee bedrijfsongevallen te voorkomen

 
 

In Nederland vinden elk jaar vele duizenden ongelukken plaats die arbeidsgerelateerd zijn. Nu kunnen de medewerkers van bedrijven van elkaar leren om zo veiliger te werken. Samen beperken ze het verzuim en de hoge kosten die voortkomen uit arbeidsongevallen.

Het aantal ongevallen op de werkplek is nog altijd schrikbarend hoog. Volgens TNO hebben in 2010 bijvoorbeeld 224.000 mensen een ongeval gehad waarbij lichamelijk of geestelijk letsel leidde tot verzuim. Ongeveer 3.800 mensen werden zelfs in het ziekenhuis opgenomen, en 75 mensen zijn in dat jaar overleden aan een arbeidsongeval.
Volgens Barry Peters van SafetyFlyer.nl is daar ontzettend veel winst te boeken door bedrijven. "Natuurlijk gezondheidswinst van werknemers, maar ook gewoon harde euro’s. Dit kost het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks honderden miljoenen euro's. Een ongeval voorkomen betekent dat je véél minder kosten kwijt bent aan verzuim, vervanging, stoptijd, klantimpact, procederen, enzovoort." 

Ongeval heeft grote gevolgen
Barry Peters van SafetyFlyer.nl was jarenlang verantwoordelijk voor de veilige uitvoering van werkzaamheden op het Chemelot in Geleen. Hij kent deze problematiek als geen ander. "Als mensen een ernstig ongeval krijgen op hun werk heeft dat altijd een grote impact op henzelf en hun omgeving," zegt hij. "Ook voor de werkgever heeft zo’n ongeval, naast het menselijke aspect dat eraan is verbonden, allerlei gevolgen. Bijvoorbeeld financiële. Een ‘near miss’ of ‘klein’ ongeval met evaluatie bijvoorbeeld kost al gauw 2.000 euro. Ook om die reden is het goed, als werkgever en werknemer meer aandacht hebben voor de preventie van dit soort ongelukken. Als je bovendien bedenkt dat ongevallen in veel gevallen sterk op elkaar lijken, moet het mogelijk zijn hier iets aan te doen." 

Meer risicobewustzijn
Om het risicobewustzijn van uitvoerders te vergroten heeft Barry Peters SafetyFlyer.nl ontwikkeld, een website waarmee ondernemingen bij al hun werknemers het bewustzijn en het gevoel voor risico kunnen vergroten. ‘Een safetyflyer is een pamflet dat u na een incident op de werkvloer verspreidt en waarmee u direct en helder (bijna)ongelukken en de oorzaak ervan uitlegt," legt hij uit. "Niet alleen het incident als zodanig wordt beschreven, ook de maatregelen die u kunt treffen om herhaling te voorkomen zijn duidelijk vermeld. Door voortdurend de nieuwe flyers per mail onder de aandacht te brengen van de medewerkers wordt hun bewustzijn voor de aanwezige risico’s vergroot. De website SafetyFlyer.nl, waarmee u de flyers vormgeeft en produceert, helpt bedrijven en hun werknemers mee om veiligheid tot een dagelijks terugkerend onderwerp van gesprek te maken." 

Sociale controle op veilig werken
In de praktijk komt het erop neer dat een aantal (tien, 50 of 100) werknemers per bedrijf toegang kunnen krijgen tot de website en de informatie die er is opgenomen. Barry Peters: "Zo is er altijd iemand die de nieuwe safety flyers met de incidentoorzaken naar de eigen werkvloer kan spiegelen en communiceren. Naarmate meer personen bij de nieuwe flyers kunnen komen, neemt sociale controle op veilig werken toe. Werknemers gaan op elkaar letten."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken