Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
29 november 2012
 

Werkgevers: ‘Werknemer zelf verantwoordelijk voor inzetbaarheid‘

 
 

Vrijwel alle Nederlandse werkgevers maken zich zorgen over de inzetbaarheid van het personeel. Het merendeel van de werkgevers werkt aan duurzame inzetbaarheid. Uiteindelijk zijn echter de werknemers zelf verantwoordelijk voor de mate waarin ze goed kunnen functioneren.

Dat blijkt uit een enquête van AWVN in samenwerking met BNR Nieuwsradio. Duurzame inzetbaarheid staat voor een groot aantal maatregelen om te bewerkstelligen dat werknemers langer goed kunnen blijven functioneren doordat hun kennis en competenties op peil zijn gehouden en ze gezond zijn gebleven. Uit het AWVN-BNR-onderzoek blijkt dat meer dan een kwart (26 procent) van de werkgevers inmiddels dergelijk beleid uitvoert en dat eveneens ruim een kwart (27 procent) bezig is dergelijk beleid in te voeren. Slechts elf procent van de respondenten is nog niet op een of andere manier bezig met verduurzaming van het personeelsbeleid. 

Duurzame maatregelen
Met maatregelen op het vlak van duurzame inzetbaarheid hopen werkgevers vooral vermindering van de arbeidsproductiviteit (44 procent van de respondenten) en vermindering van de (bedrijfs-)flexibiliteit (45 procent) te voorkomen. Ook roosterproblemen door vergrijzing scoort hoog als verwacht probleem (40 procent). 

Uitdaging
Gevraagd naar de grootste uitdaging als het gaat om ontwikkeling van duurzame inzetbaarheid geeft 88 procent van de ondervraagden aan dat vooral het verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers hen zorgen baart. De medewerking van lijnmanagers (48 procent) komt op de tweede plaats. Met de stelling ‘De werknemer is zelf verantwoordelijk voor zijn inzetbaarheid’ is 83 procent van de werkgevers het eens. 

Over het onderzoek
Aan het AWVN-onderzoek over de totstandkoming van arbeidsvoorwaarden namen 73 ondernemingen en drie brancheorganisaties deel. De deelnemers zijn vrijwel evenredig verdeeld naar zowel grootteklasse als sector. Volgens AWVN geven de onderzoeksresultaten een betrouwbaar beeld van de stand van zaken in Nederland.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken