Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zo gaat u op zoek naar financiële middelen

26 november 2012 - Voor ondernemers zijn er nog steeds mogelijkheden om financiers te vinden voor ideeën en groeiplannen. Maar waar te beginnen? Innovatieadviseur Arnold Monshouwer van Syntens geeft een aantal tips voor een succesvolle zoektocht naar financiële middelen.

"Zorg voor kennis," drukt hij ondernemers op het hart. "De wereld van financiering is complex. Dus oriënteer u goed. Besteed financiering uit aan een professional en bedenk daarbij wie bij uw bedrijf past." Voor actuele kennis over het eigen bedrijf is een goede accountant onmisbaar. Een goede account is proactief, hij fungeert als klankbord voor de ondernemer, kijkt naar fiscale mogelijkheden en zet deze in ten gunste van de onderneming. 

Geld in huis
Gewapend met kennis worden stap voor stap alle mogelijkheden verkend. De eerste ligt in huis. Monshouwer: "Als een ondernemer goed kijkt naar zijn organisatie, blijkt daar vaak nog geld te halen. Vaak staat geld uit bij debiteuren. Ga dat sneller innen. Zo ontmoette ik een ondernemer die 2,5 ton financiering nodig had, maar nog vijf ton had uitstaan bij klanten. Zijn investering heeft hij zelf gefinancierd door alerter te zijn met debiteuren manen." Ook voorraad is zo’n ‘stille’ reserve. "Moet u alles wel op voorraad hebben? Minder courante voorraad kunt u misschien beter verkopen," wijst Monshouwer. "Het lijken open deuren. Toch staan ondernemers daar niet altijd bij stil. U heeft dus actuele data nodig om tijdig te kunnen bijsturen." 

Regelingen en subsidies

Een tweede stap is, regelingen en subsidies verkennen. Monshouwer: "Heeft u geld nodig om te innoveren? Geef dan niet al uw geld uit aan ontwikkeling, maar ga eerst na welke potjes er zijn. Die zitten namelijk in het eerste deel, bij productontwikkeling. Voor R&D zijn er veel subsidies en belastingmaatregelen, maar voor vermarkting niet." 

Externe financiers

Als alle mogelijkheden zijn verkend, komt de investeerder in beeld. Naast de bank zijn er nog vele mogelijkheden. Monshouwer: "Familie en vrienden zijn relatief makkelijk om van te lenen. De Regeling Durfkapitaal maakt het voor hen fiscaal aantrekkelijk om aan u te lenen. Voor de ondernemer is het voordeel, dat zijn vader bijvoorbeeld soepeler zal zijn als hij een maand niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen. Ook nemen partijen in dezelfde keten elkaars financiering over. Een leverancier financiert bijvoorbeeld uw groei en krijgt daarvoor een aandeel in uw bedrijf." 

Dubbele overlevingskansen
"Het is vooral zaak om een investeerder te vinden die bij uw bedrijf past," waarschuwt Monshouwer. De juiste investeerders kunnen de overlevingskansen van een bedrijf meer dan verdubbelen. Ze brengen niet alleen geld in, maar ook kennis en contacten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.