Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers zoeken nieuwe vormen cao-overleg

19 november 2012 - Veel werkgevers zijn op zoek naar nieuwe vormen voor hun cao-overleg. Vooral bij ondernemingen die met vakbonden onderhandelen, leeft de wens om méér werknemers te betrekken bij de arbeidsvoorwaardenvorming.

Dit blijkt uit onderzoek van AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven. Uit het onderzoek 'Hoe komen uw arbeidsvoorwaarden tot stand?' blijkt dat, ondanks de interne problemen bij de FNV en de opkomst van de ondernemingsraden, de vakbonden nog steeds de belangrijkste onderhandelingspartner vormen van werkgevers als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Van de deelnemers aan het onderzoek onderhandelt 49 procent met de bonden, 30 procent met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging en zeventien procent met zowel OR als bonden, drie procent van de deelnemers heeft geen collectief contract en onderhandelt daarom met individuele werknemers. Verder laat een aantal ondernemingsraden zich op de achtergrond adviseren en ondersteunen door een vakbond. 

Werknemervertegenwoordiging
Meer dan de helft van de respondenten is tevreden met de wijze waarop de werknemers vertegenwoordigd zijn. Er is in die gevallen volgens de werkgevers sprake van een goede afspiegeling van alle werknemers in de onderhandelingsdelegatie. Bijna de helft van de werkgevers (45 procent) die met vakbonden onderhandelen, is echter ontevreden over de representativiteit van de werknemersafvaardiging, terwijl over ondernemingsraden slechts zestien procent ontevreden is. 

Arbeidsvoorwaarden
De uitkomsten van het onderzoek bevestigen volgens directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen van AWVN het vermoeden dat werkgevers in toenemende mate ontevreden zijn over de wijze waarop hun arbeidsvoorwaardenregeling tot stand komt. "Dat is de reden dat we dit onderzoek hebben uitgevoerd. We vangen in steeds vaker geluiden op uit onze achterban dat werkgevers meer inbreng van medewerkers wensen in dit proces. Vroeger hoorden we dergelijke klachten zelden." 

Betrokken werknemers
Werkgevers zijn volgens Van der Steen steeds nadrukkelijker op zoek naar betrokkenheid van werknemers bij de ondernemingsdoelstellingen en allerlei problemen, waarvoor het bedrijf oplossingen zoekt. "De uitdagingen zijn enorm. Internationale concurrentieverhoudingen, pensioenproblemen, vergrijzing van de werknemerspopulatie, tekorten aan personeel voor bepaalde functies. Ga zo maar door. Werkgevers zien dat er maar een uitweg is: samenwerken. Obama heeft dat gezegd over de problemen waarvoor de VS staan, Rutte en Samsom zitten op die lijn, werkgevers en werknemers gaan op alle niveaus ook die weg van samenwerking op. Betrokkenheid van werknemers bij en meepraten over de arbeidsvoorwaardenvorming is daarom belangrijk," stelt Van der Steen. "Werkgevers verwachten zo meer draagvlak te scheppen voor gekozen oplossingen en de bijbehorende arbeidsvoorwaardelijke veranderingen. En daarmee beter aan te sluiten bij de wensen van medewerkers - jong, oud, hoog- en laagopgeleid."
Werkgevers, maar ook vakbonden, vinden het in de praktijk lastig om die gewenste betrokkenheid te organiseren, stelt Van der Steen. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van de werkgevers voorafgaand aan de onderhandelingen niet met zijn medewerkers over dit onderwerp communiceert. Zelfs tijdens het proces informeert eenderde van de werkgevers zijn medewerkers niet over het verloop van de onderhandelingen. Van der Steen: "Wij zetten daarom nadrukkelijk in op de ontwikkeling van moderne vormen om het overleg te organiseren. Onlangs hebben we het cao-platform gelanceerd, een digitaal instrument om betrokkenheid van werknemers te vergroten. Een van de grote voordelen daarvan is dat het ook door vakbonden gebruikt kan worden om hun representativiteit te vergroten." 

Over het onderzoek
Aan het AWVN-onderzoek over de totstandkoming van arbeidsvoorwaarden namen 63 werkgevers deel. De deelnemers zijn vrijwel evenredig verdeeld naar zowel omvang als sector. Volgens AWVN geven de onderzoeksresultaten een betrouwbaar beeld van de stand van zaken in Nederland.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.