Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB-ers kunnen duurzame prestaties verzilveren bij verkoop bedrijf

13 november 2012 - Eigenaren van bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen, kunnen vanaf nu de concrete waarde van hun duurzame inspanningen bepalen. Belangrijke informatie als zij hun bedrijf ter overname willen aanbieden.

Brancheorganisatie BOBB, adviesbureau CREM en MVO Nederland lanceren deze week een handleiding die professionele begeleiders van bedrijfsovernames gaan gebruiken om de MVO-status van een onderneming mee te laten wegen in de waardebepaling.
MKB-ondernemers die veel tijd en aandacht besteden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), zien die inspanningen graag terugkomen in de waarde van hun onderneming. Tot nu toe kwamen zij vaak niet verder dan de behaalde energiebesparing of de lagere loonkosten door hogere werknemerstevredenheid. Met de handleiding ‘Waarde waarderen’ kunnen overnameadviseurs nu ook de effecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen op de concurrentiepositie van het bedrijf meenemen in de waardebepaling en het overnameproces. 

Onderscheid in duurzame keuzes

De handleiding leert overnamebemiddelaars onderscheid te maken tussen duurzaam ondernemingsgedrag met kortetermijneffecten en keuzes in het beleid die voor lange termijn de propositie van het bedrijf versterken. Met name die laatste keuzes maken de onderneming meer waard. Anton Verbunt, voorzitter van BOBB: "Een oliebedrijf dat zijn duurzaamheid vertaalt in biologische catering in de kantine, heeft weinig waarde toegevoegd aan de onderneming. Maar een kledingproducent die scherp in de gaten heeft hoe de arbeidsomstandigheden in productielanden zijn, zal beter om kunnen gaan met de toenemende consumentenvraag naar eerlijke textiel. Dat levert op termijn dus een hogere waarde op voor het bedrijf. ‘Waarde waarderen’ leert de overnameadviseur dit onderscheid te maken en te vertalen naar de waarde van de onderneming. Dat is van groot belang." 

Betere prestaties

José van der Klauw, MVO Nederland: "In de wereld van duurzaam ondernemen wordt vaak gesproken over de ‘businesscase van MVO’. Uit allerlei onderzoeken blijkt steeds weer dat bedrijven die hoog scoren op het gebied van duurzaamheid ook financieel betere prestaties leveren. Met de handleiding kunnen MKB-ers deze prestaties bij overdracht verzilveren."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.