Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Verwachting: vijf procent minder faillissementen in 2013

30 oktober 2012 - Hoewel de economie vanaf 2013 wereldwijd voorzichtig groeit, stijgt het aantal faillissementen volgend jaar nog wel met 3 procent. In de eurozone blijft de recessie voorlopig nog voelbaar, maar Nederland lijkt zich in 2013 te herpakken met een daling van het aantal faillissementen en een stijging van het BBP.

De recessie heeft zich in 2012 snel verspreid in de eurozone en zet zich in ieder geval nog tot eind dit jaar voort. Ook voor 2013 wordt nog geen duidelijke opleving verwacht. Het aantal faillissementen neemt in de eurozone toe met zeventien procent in 2012 en elf procent in 2013. Het BBP in Europa stijgt in 2013 wel licht met 0,4 procent.
Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes Nederland: "Omdat de binnenlandse vraag zwaar onder druk blijft staan, is het met name noodzakelijk dat de vraag uit de rest van de wereld snel stijgt. Daarnaast moet het vertrouwen van economische stakeholders snel herstellen. Er zijn nog steeds grote zorgen in de eurozone, vooral in Griekenland en Spanje, en met dank aan de komende verkiezingen in Italië en Duitsland zijn de gemaakte Europese afspraken nog onzeker."

Lager percentage
Na een stijging van maar liefst 25 procent in 2012, neemt het aantal faillissementen in 2013 in Nederland mogelijkerwijs af met vijf procent ten opzichte van het jaar ervoor. Echter ligt dit percentage historisch gezien nog steeds op een erg hoog niveau. "Met name in de bouwsector ligt het faillissementscijfer momenteel ver boven deze gemiddelde stijging. De faillissementenstijging in deze sector ligt tussen de 40 procent en 50 procent. De crisis heeft grote gevolgen in deze branche," aldus Toemen. 

Beperkte wereldgroei
De wereldwijde economische groei blijft voorlopig beperkt en afhankelijk van veel onzekerheden en externe factoren. De maatregelen van de centrale banken om de crisis in de eurozone te beëindigen hebben geresulteerd in een afname van de spanning in de financiële markten, met een herstel op de beurzen als gevolg. Dit heeft echter niet direct een sterkere wereldgroei tot gevolg omdat de onderliggende problemen en structurele obstakels nog steeds aanwezig zijn. Het vertrouwen van private ondernemers moet toenemen om de consumptie en investeringen weer op gang te krijgen.
In het derde kwartaal van 2013 was sprake van economische turbulentie in de eurozone, een gebrek aan dynamiek in de Amerikaanse groei en een dalend groeitempo in de opkomende economieën. Vergeleken met halverwege dit jaar, zijn de verwachtingen voor 2012 en 2013 wederom naar beneden bijgesteld. Het BBP neemt wereldwijd toe met 2,5 procent in 2012 met 2,8 procent in 2013, respectievelijk 0,1 en 0,2 procentpunt lager dan eerder verwacht. 

Optimisme
Er zijn ook redenen voor optimisme:
- De fabricagesector laat tekenen van stabilisering zien in Azië en een groei in Amerika en Oost-Europa.
- De service sector laat de scherpste groei in zes maanden zien.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.