Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Minder Nederlanders starten eigen bedrijf

29 oktober 2012 - In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn 104.600 ondernemingen bijgeschreven in het Handelsregister. Dit is 4,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Van startende zzp’ers is na vier jaar nog slechts 30 procent actief.

Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Van de starters is 61 procent man en 39 procent vrouw. Ten opzichte van vijf jaar geleden (69 procent versus 31 procent) is het aandeel vrouw enigszins gegroeid. De afgelopen drie jaar is de verhouding echter redelijk stabiel gebleven. 

Populairste branches starters

Vrouwen
1: Schoonheidsverzorging / pedicure / manicure
2: Organisatie & adviesbureau
3: Overige paramedische praktijken
4: Thuiszorg
5: Haarverzorging
Mannen
1: Alg. burgerlijke en utitliteitsbouw
2: Organisatie & adviesbureau
3: Ontwikkelen / produceren maatwerk software
4: Koeriers
5: Reclame ontwerp en adviesbureau’s 

Overlevingskans

Na vier jaar is 62 procent van de gestarte bedrijven nog actief. Bij zzp’ers ligt dit percentage beduidend lager: na vier jaar is slechts een kleine 30 procent nog actief als ondernemer. Enkele jaren geleden bleek al uit onderzoek van KvK Zuidwest Nederland dat 70 procent van gestopte bedrijven niet over een gedegen ondernemingsplan bleek te beschikken. Een ondernemingsplan, gebaseerd op reële aannames en op de juiste manier op papier gezet, vergroot de kans aanmerkelijk dat een bedrijf aanloopproblemen de baas kan en uiteindelijk succesvol is.

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

B.H.J. Mooibroek AA ...

29-10-2012 21:56  |  

Adriana van Schalken...

1-11-2012 17:57  |  

Zeker een duidelijk verhaal. Ik denk alleen dat het niet alleen aan het ontbreken van een gedegen ondernemingsplan ligt. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat andere factoren kunnen zijn van de grote hoeveelheid 'afvallers'.

Barry Mooibroek

1-11-2012 20:28  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.