Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
25 oktober 2012
 

UNETO-VNI vreest gevolgen van nieuwe vorstverletregeling

 
 

Installateursvereniging UNETO-VNI vreest dat installatiebedrijven bij een strenge winter in financiële problemen komen als de huidige vorstverletregeling verdwijnt.

De Tweede Kamer behandelde deze week een wetsvoorstel voor een nieuwe regeling waarin werkgevers per winter een 'eigen risico' van vier weken lopen, als hun personeel door vorst niet kan werken. Pas daarna krijgen de medewerkers een WW-uitkering. UNETO-VNI vindt dat de huidige regeling uitstekend voldoet en wil het wetsvoorstel dan ook zo snel mogelijk van tafel.

Wetsvoorstel
De huidige vorstverletregeling, opgebracht door werkgevers in de sector zelf, zorgt ervoor dat werknemers bij een strenge vorstperiode worden doorbetaald. "Deze regeling voldoet uitstekend en is heel sociaal," aldus voorzitter Marcel Engels van UNETO-VNI. Bij de Tweede Kamer ligt nu echter een wetsvoorstel voor een vereenvoudiging van de UWV-regeling, waar een aanpassing van het vorstverlet deel van uitmaakt. De nieuwe vorstverletregeling is volgens Engels de doodsteek voor veel installatiebedrijven. "Twintig dagen vorstverlet kosten een ondernemer met tienwerknemers straks 30.000 à 40.000 euro waar geen inkomsten tegenover staan. Dat is onacceptabel in een tijd dat het water veel bedrijven al aan de lippen staat."

Tijdelijke WW-uitkering
In het wetsvoorstel worden de Regeling onwerkbaar weer en de Werktijdverkorting-regeling in de WW samengevoegd tot één Calamiteitenregeling. Feitelijk wordt hiermee volgens UNETO-VNI de vorstverletregeling afgeschaft. Tot nu toe kunnen werknemers bij vorst een beroep doen op een vorstverletregeling. Zij krijgen dan een tijdelijke WW-uitkering. De regeling wordt door de bedrijfstak zelf opgebracht en door de werkgevers betaald. Het geeft bedrijven die te maken hebben met vorstverlet wat extra lucht.

Regeling van tafel
UNETO-VNI wil dat de voorgestelde regeling zo snel mogelijk van tafel gaat of wordt aangepast. Engels: "Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat de eerste twee weken van vorst tot het ondernemersrisico behoren. Na die twee weken krijgt de werkgever nog een 'eigen-risico' van twee weken. Met andere woorden: pas na een aaneengesloten periode van vier weken vorst kan UWV eventueel tot uitbetaling overgaan. Het ondernemersrisico gaat echter al in bij het intreden van onwerkbaar weer. Optellen van calamiteit (twee weken) en eigen risico is dus belachelijk."
UNETO-VNI wil dat de regeling zo snel mogelijk van tafel gaat of wordt aangepast. Engels: "Als de regeling toch wordt aangepast, pleit UNETO-VNI voor maximaal twee weken eigen risico." Behalve UNETO-VNI scharen ook Metaalunie, vakbonden, Vebidak (dakdekkers) en de vereniging van betonmortelbedrijven zich achter de kritiek op het wetsvoorstel.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Maak de kantine in je bedrijfspand compleet met deze tips
Bij een kantine is het belangrijk dat de juiste comfort aanwezig is. Men moet goed aan tafel kunnen zitten om te genieten van een heerlijke lunch.
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken