Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Minder hotels en cafés bankroet

24 oktober 2012 - Terwijl het totale aantal faillissementen blijft stijgen is het aantal horecabedrijven dat bankroet gaat in de eerste drie kwartalen van dit jaar relatief sterk gedaald. Dit blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl.

In totaal telde de horeca in periode januari tot en met september 412 faillissementen. Dat zijn er veertien procent minder dan in de overeenkomstige periode in 2011. In dat jaar bereikte het aantal failliete horecabedrijven een recordhoogte. Het aantal cafés en hotels dat het loodje legde daalde 28 procent. Het aantal restaurants en cafetaria’s dat zijn deuren moest sluiten slonk iets minder. 

‘Gunstig signaal’

De oorzaak van de daling is onduidelijk. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tast nog in het duister. "Dit is op zich natuurlijk een gunstig signaal, maar voor een verklaring is het nog te vroeg. In deze sector kunnen er tal van oorzaken zijn. Dat vereist eerst een nadere analyse," meent woordvoerder Joost Prinssen.
KHN voorspelde in januari nog een zwaar jaar. Wel verwachtte de brancheorganisatie in 2012 voor de horeca als geheel een lichte omzetgroei, cafés uitgezonderd.
Volgens het CBS behaalden cafés en cateraars in het tweede kwartaal inderdaad minder omzet, gemiddeld 2,2 procent. Belangrijke oorzaak: het relatief slechte weer.
Restaurants en hotels noteerden een duidelijke omzetgroei. Hotels zagen vooral het aantal binnenlandse boekingen in de eerste helft van 2012 flink toenemen. Ten opzichte van de eerste zes maanden van 2011 boekten Nederlanders maar liefst tien procent meer hotelovernachtingen in eigen land. Van die boekingen liep vijftien procent via veiling- en boekingsites. 

Recordaantal

Het totale aantal faillissementen steeg in de periode tot en met september met 23 procent tot 9.145. Vooral in de bouw en de detailhandel nam het aantal bedrijven dat onderuit ging flink toe. De transportsector deelde in de malaise. Opvallend binnen deze branche was de verdubbeling van het aantal failliete post- en koeriersbedrijfjes.
Faillissementsdossier.nl gaat ervan uit dat Nederland dit jaar afstevent op een recordaantal faillissementen. In 2011 gingen in totaal 10.151 bedrijven onderuit, iets meer (een procent) dan het jaar daarvoor.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.