Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ABN Amro: 'Bankenbelasting maakt mkb-krediet duurder'

23 oktober 2012 - De kredietverlening van Nederlandse banken aan bedrijven dreigt voor langere tijd een probleem te worden. De verhoging van de bankenbelasting zal vooral door het Midden- en Kleinbedrijf gevoeld worden.

Dat stelt Hans Hanegraaf, algemeen directeur Bedrijven bij ABN Amro, in Het Financieele Dagblad

Bankenbelasting
De bankenbelasting is afgelopen mei, als onderdeel van het Lente-Akkoord, door de Tweede Kamer verhoogd naar 600 miljoen euro. Over kortlopende schulden moeten banken 0,044 procent belasting betalen en over langlopende schulden 0,022 procent.
Eén en ander kost ABN Amro volgens Hanegraaf 100 miljoen euro per jaar. Het gevolg is dat er minder kan worden uitgeleend aan MKB-bedrijven en dat de tarieven waartegen ABN Amro uitleent omhoog gaan, aldus de bankier. Eerder wezen ING en Rabobank al op de negatieve gevolgen voor bedrijven en consumenten. Hanegraaf zegt verder dat de bank al ver is met het reorganiseren van de afdeling van de bank die zich richt op klanten met een omzet kleiner dan 30 miljoen euro. 

Bank strenger met kredietaanvragen

Hanegraaf geeft tegenover het FD aan, dat de bank strenger kijk naar kredietaanvragen, en bijvoorbeeld commercieel vastgoed niet meer tot 90 procent van de waarde gaat financieren voor ondernemers, zoals in het verleden wel is gebeurd.


Bron: Z24 Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.