Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht

26 augustus 2010 - Werkgevers die een bedrijfsfitnessregeling inzetten binnen hun organisatie, bereiken hiermee ook medewerkers die niet of in een mindere mate geïnteresseerd zijn in fitness. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Gezondheidsplan onder ruim 600 medewerkers van verschillende toonaangevende bedrijven.

Door het inzetten van een maatregel als bedrijfsfitness, wordt de aandacht voor beweging en het daadwerkelijk bewegen gestimuleerd. De positieve effecten van de inzet van bedrijfsfitness beperken zich hierdoor niet alleen tot de deelnemers die daadwerkelijk aan fitness doen en zijn dus breder dan tot nu toe werd verondersteld vanuit onderzoek door onder andere TNO. 

Meer beweging
Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat binnen de onderzoeksgroep de personen die niet aan fitness deelnemen, toch 50 procent meer conditionele beweging verrichten en ruim 70 procent meer spierversterkende bewegingsactiviteit vertonen. Dat verschilt slechts enkele procenten van de groep die aan bedrijfsfitness gaat deelnemen. Volgens Nationaal Gezondheidsplan is dit opvallende resultaat te verklaren uit de aandacht voor gezondheid die door het invoeren van bedrijfsfitness bij de betreffende organisatie ontstaat. Doordat een groep medewerkers zichtbaar en merkbaar meer gaat bewegen, raken ook andere collega's gemotiveerd om actief te worden. 

Minder snoep en snacks

Andere opvallende resultaten zijn de afname van de consumptie van suikerhoudende frisdrank met 16,7 procent, snoep, koek en snacks met twintig procent en thee met suiker met 25 procent. Daarnaast is de consumptie van vis, fruit en groenten toegenomen met respectievelijk 8,0, 3,0, 6,2 en 3,6 procent. Deelname aan het Nationaal Gezondheidsplan, dat als doel heeft een gezonde leefstijl te bevorderen, is bij alle bedrijven vrijwillig. Gemiddeld neemt twintig procent van de populatie deel aan dit leefstijlplan, waarvan iets minder dan de helft ook een bedrijfsfitnessabonnement afsluit. 

Zorgen over de toekomst

Overigens maken de bedrijven die deelnemen aan Nationaal Gezondheidsplan zich wel zorgen over de toekomst van hun bedrijfsfitnessregeling. Door de nieuwe werkkostenregeling, die met ingang van 2011 wordt ingevoerd, komen fiscale regelingen als de 'fiets van de zaak' en 'bedrijfsfitness' onder druk te staan. Doordat bedrijven nog maar 1,4 procent van hun bruto loonsom aan vrijgestelde vergoedingen mogen aanbieden aan de medewerkers, zullen deze regelingen moeten concurreren met onder andere het bedrijfsuitje en het kerstpakket. 

Campagne overheid

Dit druist in tegen de maatschappelijke tendens van almaar dikker wordende medewerkers en de afname van beweging in het dagelijkse werk. De gevolgen hiervan zijn op langere termijn desastreus voor werkgevers en de economie. Overgewicht en een slechte conditie als gevolg van bewegingsarmoede op de werkvloer kosten het Nederlandse bedrijfsleven volgens cijfers van het ministerie van VWS jaarlijks miljoenen aan arbeidsverzuim en improductiviteit. Belangenverenigingen als BOVAG en Fit!Vak voeren daarom actief campagne richting de overheid om de 'fiets van de zaak' en 'bedrijfsfitness', die primair bedoeld zijn om de gezondheid te bevorderen, buiten de nieuwe werkkostenregeling te houden en de administratieve lasten te versoepelen.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Fitnessgirl

4-08-2020 07:16  |  

Op zich geen rare conclusie. Dit wist iedereen toch? Het is logisch dat het promoten van fitness helpt in bedrijven, zeker in kantoren en andere banen waarbij je veel stilzit.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.