Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

FNV Zelfstandigen veroordeelt vrijwaringactie ZZP Nederland

9 oktober 2012 - FNV Zelfstandigen verklaart dat zij de actie van ZZP Nederland, die alle leden een vrijwaringverklaring heeft gestuurd, onverstandig vindt. De vrijwaringverklaring houdt in dat de zelfstandig ondernemer tegenover zijn opdrachtgever verklaart dat de opdrachtgever is gevrijwaard van eventuele loonbelasting en sociale premies.

FNV Zelfstandigen vindt dat een belangenbehartiger altijd moet optreden in het belang van haar leden, niet in het belang van de opdrachtgevers. "De actie van ZZP Nederland is ondoordacht en mogelijk zelfs in strijd met de wet," aldus Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen. "Wij ontraden onze leden om een dergelijke verklaring te gebruiken; als zelfstandig ondernemer heb je hier namelijk helemaal niets aan." 

Meerdere VAR's
FNV Zelfstandigen vindt de actie onverstandig om meerdere redenen. Allereerst zijn er meerdere VAR verklaringen; bij een VAR Resultaat is op voorhand niet duidelijk of er sprake is van ondernemerschap. De opdrachtgever moet dan per opdracht bepalen of er sprake is van een overeenkomst van opdracht of arbeidsovereenkomst. Het is volgens FNV Zelfstandigen het beste om te werken met een VAR WUA. 

Sociale premies
Werkgevers zijn bij wet verplicht om loonbelasting en sociale premies af te dragen voor de werknemers die bij hem in dienst zijn. Dit is een dwingend recht, de werkgever mag niet afspreken met de werknemer dat de werknemer belasting en premies afdraagt. Dus als de belastingdienst, het UWV of de rechter oordeelt dat er sprake is van een verkapt dienstverband, dan is de opdrachtgever werkgever geworden, waarmee het vrijwaringbeding nietig is. 

Hoge kosten
Ten slotte zal de gemiddelde zelfstandig ondernemer niet op de hoogte zijn hoe hoog de kosten kunnen oplopen als de opdrachtgever een beroep doet op de vrijwaring. Zij zijn dan zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling kwijt. Ook komt er nog loonbelasting bovenop, sociale premies en eventuele rente en boetes. Linde Gonggrijp: "Ons advies aan zelfstandig ondernemers is om nooit zelf een vrijwaring aan te bieden als ze geen VAR WUO (winst) hebben, en om te weigeren een vrijwaring te tekenen als een opdrachtgever daar om vraagt."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

11-10-2012 12:33  |  

Inderdaad, dit is voor opdrachtgevers een hele fijne actie. Omdat de werkgevers geen risico meer lopen. Ik denk dat alle belangenorganisaties zich moeten verenigen en naar de politiek moeten stappen. En niet los van elkaar moeten gaan opereren.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.