Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Leegstand aanloopstraten is toegenomen

10 oktober 2012 - In veel centrale winkelgebieden staat de functie van aanloopstraten onder druk door het veranderend koopgedrag, e-tail en de geringere bestedingen door de economische crisis. Het gevolg is leegstand, functieverandering en dalende huurprijzen in deze zogenaamde B- en C-locaties.

Voor C-locaties bedraagt de leegstand inmiddels twaalf procent van het verkoopvloeroppervlak en voor B-locaties bijna tien procent. Op A1-locaties is de leegstand minder dan twee procent. NVM Business presenteert in haar retailvisie oplossingsrichtingen voor leegstand en een beoordelingskader om de potentie van een aanloopstraat gezamenlijk te bepalen. 

Middelgrote stden
Uit onderzoek van NVM Business in 116 gebieden blijkt dat met name de kernwinkelgebieden van middelgrote steden met 50.000 tot 100.000 inwoners te maken hebben met een hoge leegstand. Leegstand van winkelruimte is vooral een lokaal probleem, dat zich verspreid in Nederland voordoet.
Door de aanwezige speciaalzaken, vernieuwende winkelformules en horecabedrijven geven aanloopstraten een bijzondere kleur aan het karakter van een stad. Aanloopstraten zijn vaak een broedplaats voor startende ondernemers en nieuwe winkelformules vanwege de lagere huurprijzen. Het is echter niet realistisch om alle aanloopstraten te handhaven. Er zijn kansrijke en kansarme aanloopstraten. Kansarme aanloopstaten bieden mogelijkheden voor functietransformatie, bijvoorbeeld naar zorg, dienstverlening en wonen. Voor kansrijke aanloopstraten benoemt NVM Business maatregelen om deze straten toekomstbestendig te houden zoals gebiedsbranding, verbetering van de branchemix en het integreren van online en offline winkelen. NVM Business presenteert bij deze gezamenlijke aanpak ook maatregelen ter voorkoming en maskering van leegstand. 

Functiewijziging
NVM Business wil met deze publicatie duidelijk maken dat het maken van gezamenlijke keuzes bijdraagt aan het beter functioneren van de binnenstad. De voorgestelde aanpak voor aanloopstraten is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokkenen, waarbij ook de bedrijfsmakelaar zijn rol vervult. Door in te zetten op versterking van een compacter maar aantrekkelijker centrum en door functiewijziging van aanloopstraten met minder potentie wordt een kwaliteitsslag gemaakt.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Parleys

15-10-2012 16:20  |  

leegstand moet eerst worden ingeprijsd. Eigenaren zullen dus hun pand moeten afwaarderen. Wanneer de huren fors zijn gedaald, zal het aanhuren toenemen. Het weglokken van ondernemers naar de centra geeft een vertekend beeld.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.