Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Barrières' belemmeren overstap naar duurzame energie

9 oktober 2012 - Nederlandse bedrijven zijn terughoudend met investeringen in duurzame energie. Ze zien diverse obstakels voordat ze de stap durven te maken. Vanaf 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, kunnen ze achter de computer eenvoudig uitzoeken welke vormen van duurzame energie interessant zijn voor hun eigen bedrijfssituatie.

Agentschap NL startte een landelijke campagne om de zogeheten Quickscan Duurzame Energie onder de aandacht te brengen. Deze is hier op te vragen.

Duurzame mogelijkheden
Bij duurzame energie denken bedrijven vooral aan wind- en zonne-energie, terwijl er veel meer mogelijk is, zoals duurzame warmte. De Quickscan Duurzame Energie geeft inzicht in kansrijke en goedkopere technieken, terugverdientijden en effecten op de uitstoot van emissies. Door de scan op grote schaal toe te passen werken ondernemingen mee aan de doelstelling van het rijk om de uitstoot van het broeikaskas kooldioxide (CO2) in 2020 met twintig procent te reduceren en het gebruik van duurzame energie te vergroten tot veertien procent. 

Investeren loont

Met de Quickscan is al proefgedraaid en daaruit is gebleken dat duurzame energie voor de meeste bedrijven een investering waard is. Belangrijk voordeel is dat ze met duurzame energie goedkoper uit zijn. Bovendien is het goed voor hun imago en concurrentiepositie. Veel ondernemingen houden echter de boot af. Vaak zijn ze te klein om zelf duurzame-energietechnieken in huis te halen. De huidige energieprijzen geven te weinig stimulans.
Ondernemingen vinden het verder lastig te bepalen op welke informatie ze moeten afgaan. "Een onafhankelijk adviseur ervaren ze vaak als geldverspilling en installateurs en ontwikkelaars zijn in hun ogen niet objectief genoeg. Door deze afwachtende houding weten ondernemingen vaak niet welke vormen van duurzame energie interessant voor ze zijn," zegt Lex Bosselaar, expert hernieuwbare energie van Agentschap NL. "Bedrijven zien duurzame energie wel als belangrijk thema, maar een investering durven ze pas aan als ze zeker zijn van een korte terugverdientijd van minder dan vijf jaar." 

Forse winst
Bij de vijf bedrijven die deelnamen aan de test met de Quickscan zijn forse CO2-reducties te behalen. Als alle opties met een terugverdientijd van onder de vijf jaar worden uitgevoerd, scheelt dat jaarlijks 1.700 ton kooldioxide. Een van de onderzochte bedrijven, Hordijk verpakkingsindustrie in Zaandam, heeft naar aanleiding van de studie besloten om op meerdere locaties warmte- koudeopslagsystemen aan te leggen. De andere bedrijven overwegen vergelijkbare stappen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.