Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Industriesector kampt met instroom kundig personeel

3 oktober 2012 - Hoewel de industrie in tijden van crisis met een omzetstijging van twee procent de motor van Nederlandse economie vormt, zien veel industriële bedrijven de gebrekkige instroom van vakkundig personeel als grootste rem op de toekomstige ontwikkeling van hun bedrijf (68 procent).

Dit blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer Achmea. Het onderzoek naar trends en kansen in de Nederlandse industrie is uitgevoerd onder 653 ondernemers werkzaam in de industrie. Het onderzoek werd uitgevoerd door VNU Exhibitions Europe

Faalkosten en aansprakelijkheid issues

Naast de verwachte problemen bij het aantrekken van goed personeel, vormen faalkosten en aansprakelijkheidsvraagstukken de belangrijkste issues binnen de branche. Maar liefst 93 procent van de ondervraagden heeft te maken met faalkosten, kosten die onnodig ten behoeve van het eindproduct worden gemaakt. Naast hoge faalkosten wordt de industrie getroffen door een toename van aansprakelijkheidsvraagstukken. Volgens een meerderheid van de ondernemers ligt de economische neergang hieraan ten grondslag. Niet alleen komen aansprakelijkheidsvraagstukken vaker voor, ook het claimgedrag van afnemers stijgt.

Industriële bedrijven hebben gemiddeld 5,3 bedrijfsverzekeringen om zich tegen claims te beschermen. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen worden het meest afgesloten (89 procent).

"Het risicobewustzijn is er absoluut, maar praktische invulling van 'hoe kan ik nu daadwerkelijk in mijn bedrijf de risico's verkleinen', is een uitdaging om goed georganiseerd en geïmplementeerd te krijgen," vertelt Michiel van der Zant, directeur Verkoop Centraal Beheer Achmea. "Door onze specifieke kennis beschikbaar te stellen helpen we bedrijven om die stap te zetten. Zeker niet alleen met verzekeringsoplossingen, maar ook met adviezen op het gebied van de bedrijfsvoering, aanpassingen van bepaalde processen of aanbrengen van beveiligingen om risico's te verkleinen of te vermijden." 

Trends
Een belangrijke trend om faalkosten en aansprakelijkheidsissues in de branche tegen te gaan is het verhogen van de kwaliteit aan de hand van certificeringen. Opvallend is dat dit ook bij kleine bedrijven gebeurt. Zo heeft een op de vijf zzp'ers één of meer certificeringen. Het gaat dan met name om certificeringen op het gebied van producten, milieu, veiligheid of MVO. 

Lichte groei; export wordt belangrijker

Ondanks de issues en bedreigingen zijn industriële ondernemers positief gestemd over de toekomst. 54 procent van de respondenten geeft aan dat er dit jaar een lichte omzetgroei gerealiseerd wordt. Gemiddeld voorspellen de respondenten een omzetgroei van 2,3 procent ten opzichte van 2011. Opvallend is dat het kleinbedrijf daarbij positiever gestemd is (+4 procent) dan bedrijven met 50 of meer werknemers (+1,3 procent).
Hoewel er optimisme heerst over de omzetontwikkeling in 2012 maakt 43 procent van de bedrijven binnen de industrie zich zorgen over de ontwikkeling van de orderportefeuille. Dit geldt met name voor de grafische-, de hout- en de meubelindustrie, waar meer dan de helft met een tegenvallend aantal orders geconfronteerd wordt.
De afhankelijkheid van de export is binnen de industrie duidelijk merkbaar. Bijna de helft denkt dat de omzet in toenemende mate uit het buitenland zal komen. Vooral de machine- en apparatenindustrie en de chemische industrie verwachten een verdere groei van de inkomsten uit het buitenland.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.