Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Steeds meer winkelruimte beschikbaar

27 september 2012 - Het direct beschikbare aanbod van te verhuren en te verkopen winkelruimte is in de eerste helft van 2012 verder toegenomen. Halverwege 2012 werd circa twee miljoen vierkante meter winkelruimte te huur of te koop aangeboden.

Ten opzichte van begin dit jaar betekent dit een stijging van 8,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van NVM Business. Over het algemeen wordt aangenomen dat de leegstand op de winkelmarkt het eerste half jaar van 2012 stabiel is gebleven. NVM Business signaleert voor die periode echter een toename van het aanbod en voorziet dan ook een verdere stijging van de winkelleegstand. 

Meer winkelaanbod
Niet alleen het aantal vierkante meters nam toe, ook het aantal winkelobjecten dat werd aangeboden steeg. Halverwege 2012 waren circa 6.400 winkels in afwachting van een nieuwe gebruiker, een stijging van 8,2 procent ten opzichte begin dit jaar.
Vooral de provincies Overijssel en Zeeland werden geconfronteerd met een verruiming van het aanbod. Van de vier grote steden deed Utrecht het veruit het best; het aanbod nam er af. In Den Haag en Amsterdam daarentegen steeg het aanbod. In Rotterdam bleef de aanbodssituatie ongewijzigd. 

Meer vraag
De vraag naar winkelruimte ontwikkelde zich in het eerste half jaar van 2012 positief. Er werd circa negen procent meer winkelruimte door de markt opgenomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de toegenomen vraag bleef de gemiddelde huurprijs die gerealiseerd werd stabiel. Er was echter een duidelijke scheiding waarneembaar tussen de hoofdwinkelstraten en de overige straten in de kernwinkelgebieden. Op de A-locaties en goede B1-locaties waren de huurprijzen over het algemeen stabiel of stegen in bepaalde gevallen, maar op de B2- en C-locaties daalden de huurprijzen. 

Beleggingsmarkt
De beleggingsmarkt had met een sterk afgenomen vraag te maken. Over de eerste zes maanden werd er voor circa 308 miljoen euro in winkels belegd; 35 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Niet alleen het beleggingsvolume nam af ook het aantal transacties bleef sterk achter. Er werd vooral minder in winkelcentra geïnvesteerd.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Luc Habets

29-09-2012 12:39  |  

Stichting Parleys behartigt de belangen van huurders van winkels en kantoren. Leegstand wordt amper ingeprijsd. Oftewel eigenaren laten liever panden leeg liggen dan de huren te verlagen. Dit ter voorkoming van prijserosie. Inmiddels daalt het ondernemersloon van de middenstander. Omzetten zijn gedaald en huurprijzen stijgen door. Steeds meer ondernemers moeten stoppen. We hebben niet alleen een overschot aan meters winkel, maar vooral een tekort aan ondernemers. Dus laten we de bestaande ondernemers in bescherming nemen, en niet de vastgoedeigenaren. zie ook www.huurverlagers.nl

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.